Az Egyesült Államok és az EU beindította Oroszországgal szemben a pénzügyi szőnyegbombázást

Az Egyesült Államok és az EU beindította Oroszországgal szemben a pénzügyi szőnyegbombázást
Az emberek sorban állnak egy ATM automatához Szentpéterváron, Oroszországban 2022. február 27-én – Fotó: Anton Vaganov / Reuters
  • Az eddigi legsúlyosabb pénzügyi szankciókat jelentette be Oroszországgal szemben szombaton az Egyesült Államok és az Európai Unió.
  • A korábbi fenyegetéseknek megfelelően több orosz bankot kizárnak a SWIFT nevű nemzetközi pénzügyi kommunikációs hálózatból, ami erősen megnehezíti a nemzetközi utalások lebonyolítását.
  • Ennél is fontosabb, hogy zárolni akarják az orosz jegybank külföldi vagyonát, amely az egyéb szankciók kivédésének egy fontos eszköze lett volna.
  • Emellett ígéretet tettek, hogy utánamennek az orosz oligarchák külföldi vagyonának is, bár ennek módja és potenciális sikere egyelőre homályos.
  • Hasonlóan erős szankciókat a közelmúltban csak Irán ellen hoztak, ám a teheráni rezsimet az olajexport berekesztésével is csak évek alatt sikerült kifektetni, miközben az energiaexporthoz Oroszország esetében még mindig nem mertek hozzányúlni.
  • A háború és az orosz állam finanszírozása viszont mindenképpen nehezedik, és egyesek szerint bankpánik is benne van a pakliban.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és szövetségeseik a hét elején, a donyecki és luhanszki szakadárok „független népköztársaságként” való orosz elismerésére mérsékelt, nagyrészt jelképes gazdasági szankciókkal reagáltak.https://telex.hu/kulfold/2022/02/27/swift-oroszorszag-ukrajn-putyin-haboru-szankcio-jegybank-tartalek