Zelenszkij: Remélem, Magyarország és Németország is bátor lesz ahhoz, hogy levágjuk az orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről

„Remélem, hogy Németország és Magyarország bátorságot merít ahhoz, hogy meghozza ezt a fontos döntést” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délelőtti beszédében, amikor arról beszélt, hogy arról mennek egyeztetések, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből. (Ami a nemzetközi utalásokhoz elengedhetetlen.)

Ez az egész orosz pénzügyi rendszert lekapcsolná a globális pénzügyi vérkeringésről. A Twitterén az ukrán parlament is arról ír, hogy szerintük Magyarország azok között az országok között van, akik ellene vannak, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből.

Ahogy arról korábban itt írtunk, az Egyesült Államok és az EU hozott már pénzügyi szankciókat Oroszország ellen az ukrajnai támadás megindítása után, szombatra a legnagyobb kérdés az maradt, hogy meglépik-e a pénzügyi atombombaként emlegetett döntést, vagyis

kizárják-e Oroszországot a SWIFT-ből.

Pénteken este és szombat reggel érkeztek olyan információk, hogy a korábban ellenkező országok közül is többen belemennének a kizárásba. Zelenszkij a Twitterén azt írta, hogy beszélt Mario Draghival szombat reggel, és szerinte az olasz miniszterelnök megerősítette, hogy támogatják Oroszország leválasztását a bankközi rendszerből. Dmitro Kuleba külügyminiszter ugyanezt írta Franciaországról és Ciprusról is.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookján azt írta, hogy „a nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani”.

„Most azt hazudják, hogy Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciók egy részét, például a SWIFT rendszerrel kapcsolatban. Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit.”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár pedig azt írta, hogy Magyarország száz százalékban az EU-s közös erőfeszítéssel van, és nem tesz kevesebbet, mint amit az Unió kér. „Nem Magyarországon múlik, hogy többet tegyünk.” Kovács a The Kyiv Independent ukrán lap posztjára reagált, amiben azt írták, hogy Magyarország az egyetlen EU-s ország, ami ellenzi a lépést.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig azt írta ki a Twitterére délután fél egykor, hogy beszélt telefonon Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki ismét támogatásáról biztosította az Oroszország elleni szankciókat, beleértve a SWIFT-rendszernél felmerültet is.

Zelenszkij a beszédében a németek és a magyarok említése után rögtön utána arról beszélt, hogy az ukránoknak van bátorságuk ahhoz, hogy megvédjék a hazájukat és Európát. Zelenszkij azt is elmondta, hogy az éjszakai orosz offenzíva ellenére még mindig ukrán erők ellenőrzik Kijevet és a város kulcsfontosságú területeit. „Sikeresen visszavertük az ellenség támadását, mert tudjuk, hogy a földünket és a gyermekeink jövőjét védjük”. Az oroszok ezáltal nem érték el azt a céljukat, hogy saját bábjaikat ültessék a kormány helyére.

Szerinte Oroszország minden fegyverét bevetette az éjjel során: „deszantosokat, rakétákat, tüzérséget, mindent használtak. Lakónegyedeket találtak el, és energetikai infrastruktúrát céloztak. Mindenkinek segítenie kell nekünk, hogy megállítsuk a megszállókat”.

Kijelentette, hogy az Európai Unió vezetőivel az elmúlt napokban folytatott megbeszélések után úgy véli, Ukrajnának az EU részévé kell válnia. „Az ukrán emberek megérdemlik, hogy az EU tagjai legyenek. Ez pedig az Önök támogatásának jele lenne Ukrajna számára. Ezt a vitát le kellene zárni.”

Élesen kritizálta a fals információk terjesztését, és arra kért mindenkit, hogy „állítsák meg azokat, akik hazudnak, vagy megpróbálnak hazudni Önöknek, és akik hazudnak nekünk”. Nyilatkozatát azzal a kéréssel zárta, hogy azok, akik elmenekültek Ukrajnából, térjenek vissza és harcoljanak hazájukért. „Mindenki, aki szeretné megvédeni Ukrajnát, csatlakozhat. Jöjjön át a határon, adunk neki fegyvert. Mindenki, aki Ukrajnát védi, egy hős.”

telex.hu