Miskolc. A laptop az új krumpli

Látványos laptoposztogatásba kezdett az állam a középiskolákban, ám van, ahol inkább fideszes kampányeseményé silányult az egyébként ünnepinek szánt aktus. Miskolcon például egészen nyíltan sajátította ki a közpénzből beszerzett laptopok átadását a Fidesz: miként korában megírtuk, az erről szóló meghívóban az Avasi Gimnázium színháztermébe, a Miskolci Tankerületi Központ eseményére invitáltak, ám a kapcsolattartónál egy olyan személyt adtak meg, akinek @fidesz.hu-ra végződő e-mail címe volt. Az átadáson megjelent Csöbör Katalin, az itteni választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, aki rögvest hírt is adott Facebook-oldalán az eseményről.

Megkérdeztük a meghívót kiküldő Demkó Dórát, Csöbör Katalin munkatársát, vajon miért egy fideszes alkalmazott jelzi a sajtónak, ha egy állami intézményben állami pénzből laptopot adnak a diákoknak, illetve tervezik-e, hogy a közeli jövőben minden ilyen eseménynél jelen lesz a helyi fideszes képviselő. Azt válaszolta, hogy évek óta minden olyan nyilvános eseményről, amelyen részt vesz Csöbör Katalin – aki szavai szerint ez esetben a Miskolci Tankerületi Központ meghívásának tett eleget – a szervezőktől függetlenül értesítik a sajtót. Mivel nem tudják, kap-e még hasonló felkérést, így arra nem tudott válaszolni, hogy részt vesz-e még hasonló átadáson – tette hozzá. A miskolci tankerület igazgatója és az EMMI nem reagált a visszás átadással kapcsolatos kérdéseinkre, miként Fidesz központi sajtószolgálata és frakciója sem.

A körzet összellenzéki képviselőjelöltje, a jobbikos Szilágyi Szabolcs azonban markáns véleményt fogalmazott meg az ügyben. Szerinte annak ugyan örülni kell, ha a végletekig magára hagyott állami oktatási rendszer segítséget kap, az viszont sajnálatos, hogy mindez nem a világjárvány okozta digitális oktatás idején történt, mert akkor legalább a hátrányos helyzetű diákok is időben be tudtak volna kapcsolódni a tanmenetbe.

– Mivel egy kormányprogramról van szó, és az állampárt irodájából szervezik az osztogatást, a gépeket pedig jellemzően fideszes kiváltságosok adják át széles mosollyal a pedagógusoknak, nem tudok másra gondolni, minthogy közeleg az országgyűlési választás és kampány van. Az Orbán-párt és helytartói az állami rendszerek leuralásával pedig igyekeznek mindent a saját céljaikra felhasználni. Itt Miskolcon érzik a vesztüket, így emelik a tétet: úgy tűnik a krumplit most laptopokra cserélték. Reméljük, nincs rajta semmilyen kormányzati kémprogram – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Egyértelmű kampányfogásnak minősítette az eseményt a másik miskolci körzet ellenzéki képviselőjelöltje, a szocialista Varga László is, s ugyanígy fogalmazott Szűcs Tamás, a PDSZ korábbi elnöke, ma regionális ügyvivője, a helyi Földes Ferenc Gimnázium tanára is. Ő egyébként épp aznap, amikor Csöbör Katalin „protokoll-átadott” az Avason, az oktatási rendszer elleni tiltakozásul nem vette fel a munkát. Ebbe az intézménybe egyébként nem szerveztek ünnepélyes átadást – tudtuk meg -, csak „lepakolták” a laptopokat, s később a tanárok osztották ki azokat a diákoknak.

nepszava.hu