Bár pénteken a világ figyelme elsősorban Kijevre irányul, melynek északi külvárosába a nap folyamán betört egy kisebb orosz alakulat, a nap döntő ütközetét innen több száz kilométerrel délre, Herszon városánál vívták. A város a Dnyeper nyugati – illetve itt egy kanyarulat miatt a gyakorlatban északi – partján fekszik, a folyó zárja el a Krím félszigetről kitörő orosz csapatokat Ukrajna középső részétől, ahonnan felfejlődve dél felől is bekeríthetnék Kijevet.

Az áttöréshez kulcsfontosságú volt a Herszon keleti kerületében, Antinovkánál a folyón átívelő autópályahíd megszerzése, amiért két napon át vívott véres csatát az orosz és az ukrán hadsereg. A híd a délután folyamán elesett, ahogy arról a helyi közigazgatás vezetője a Facebookon is beszámolt. Ezzel megnyílt az út az oroszok előtt Herszon körbezárásához, illetve, mint említettük, innen északra fordulva akár Kijev, nyugat fele pedig Odessza felé.
A harcok hevességét pedig két amatőr felvétellel tudjuk érzékeltetni. Az elsőn egy megsemmisített ukrán katonai konvoj látható: