A diósgyőri női kosárlabdacsapat szerda este zsinórban a nyolcadik bajnoki győzelmét aratta

A találkozó eredeti időpontja január 29-e lett volna, de az akkora kiírt találkozót a diósgyőri együttesnél történt Covid–19-fertőzések miatt nem tudták megrendezni. A vasárnap este Magyar Kupát nyert piros-fehér együttesnek volt oka a visszavágására, hiszen a két csapat fordított párosításban lejátszott bajnokiját, tavaly november 21-én, Diósgyőrben a Vasas nyerte, 1 pontos különbséggel.

 

A meccs első gólját a múlt hét végén káprázatosan játszó Green szerezte, a palánk alól, ám a folytatásban a Vasas következett (6–2). A piros-fehérek sok hibával játszottak, úgy tűnt, hogy a háromnapos kupasorozat sokat kivett belőlük. Viszonylag kevés pont esett az első negyed elején, a 7. percben érte utol ellenfelét a DVTK, Jovanovic büntetőivel (8–8). Ám innen megint a fővárosi gárda következett (12–8), amire diósgyőri időkérés volt a válasz. Ez előtt és után cserékkel próbált lendületet adni csapatának a vendégek szakvezetője, de ez a várt áttörést nem hozta meg, a fehér mezesek részsikerével ért véget az elő menet (14–12).

 

Green pontjaival

 

A második negyed Pusztai betöréses találatával indult, a 13. percben Papp góljával hatra nőtt a hazai gárda előnye (20–14). Nem sokkal később egy ütközés után Heljicet kellett ápolni a pályán, majd lecserélni. A negyed közepén 23–22-es állásnál az egyre jobban lepattanózó vendégek a vezetést megszerzéséért támadhattak, ám az egyik játékvezető a két védő által sanyargatott Tóth F.-nél lépéshibát látott. A 17. percben Green közelijével sikerült előnyhöz jutnia a DVTK-nak, és a center ezután büntetőkből is eredményes volt – két etpaban is (23–28). AZTÁN Hiába volt a hajrában sokat a Vasasnál a labda, a gyűrűvel nem volt jóban. Nem úgy a DVTK, amely gyors ellenakciókból két számjegyűre növelte előnyét a hosszú szünetre (23–34).

 

Jovanovic triplája volt az első találat a harmadik játékrészben, majd a folytatásban a Vasas több mint nyolc perc után volt ismét eredményes Papp egyke büntetőjével, amire Kányási egy trojkával válaszolt (24–40). Utóbbi kosaras a negyed közepén 18 pontosra növelte csapata előnyét. A DVTK kontroll alatt tartotta a meccset, a jó védőperiódusa alatt megszerzett fórja jelentős volt, de amikor a dobásbiztonság halványulni látszott a pirosaknál, Völgyi edző időt kért (33–49), két perccel a rendes szünet előtt. És innen jöttek a pontok, de mindkét oldalon (38–55).

 

A zárómenet elején a Vasas mozgott jobban, a 24. percben előbb a DVTK, majd a Vasas kért időt, úgyhogy volt idő pihenni (44–57). A visszatérés után Heljic büntetőt hibázott, de nem sokkal később centerhelyről betalált (48–59). Három és fél perccel a vége előtt Bach két büntetőjével tízen belülre jött a Vasas (52–61), Green azonban elhelyezett egy hervasztó találatot, faultos kombinációt. Vasas-pauzát követően kimaradt a hármasuk, az idő fogyása pedig a DVTK-t „támogatta”. A piros-kékek az utolsó percre felzárkóztak nyolc egységre (57–65), de a Diósgyőr nem esett abba a hibába, amibe vasárnap, az MK-fináléban a Sopron nem hagyta kiénekelni a szájából a sajtot, és fáradtsága mellett a Vasast is legyőzte.

 

Vasas Akadémia vs. Diósgyőri VTK 59–66 (14–12, 9–22, 15–21, 21–11)

 

Budapest, 150 néző. V.: Nagy V., Farkas G., Varga-Záray. 

 

Vasas Akadémia: Papp (12/3), Tóth O. (1), BACH (8), HELJIC (16), Budácsik (-). Csere: Pusztai (11/3), Madár K. (2), Smailbegovic (7/3), Madár E. (2), Salamon (-), Dúl (-). Vezetőedző: Milos Pavlovic.

 

Diósgyőri VTK: Vorpahl (-), Aho (3), Jovanovic (7/3), KISS A. (8), GREEN (25). Csere: KÁNYÁSI (14/3), Bernáth (5), Tóth F. (4). Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

Milos Pavlovic: – Gratulálok a DVTK-nak. Volt egy olyan periódusunk, amikor nem úgy ment a játék, ahogy szerettük volna. Ezalatt ellenfelünk ellépett, és a végére is maradt az előnyéből.

 

Völgyi Péter: – A vártnál jobban tudunk játszani, a lábaink nem, de a szívünk vitt előre. A harmadik negyedben eldönthettük volna a meccset, de sok eladott labdánk volt, emiatt adódott felzárkózási esélye a Vasasnak. Viszont a hajrában taktikusan játszottunk, és megérdemelten nyertünk.