Skip to content

28,5 millió forintot kap Liu Shaoang a pekingi teljesítményéért, de élete végéig jól keres az arannyal

 

Vasárnap olimpiai bajnok lett a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang 500 méteren Pekingben, a dicsőség és az érem mellett azonban mást is hazavihet,

egész pontosan 50 millió forint pénzjutalmat.

2020-ban a kormány megemelte az olimpiai sportolók jutalmának és életjáradékának összegét, olimpiai aranyért 50 millió, ezüstért 35,7 millió, bronzért 28,5 millió forint jár, de egészen a nyolcadik (a legutolsó pontszerző) helyig bezárólag 21,5-től 2,8 millió forintig terjedő összeget kaphatnak a sportolók.

A teljes pekingi szerepléséért, azaz az egyéni aranyért 500-on, az egyéni bronzért 1000-en, a negyedik helyért 1500-on, valamint a vegyesváltóval nyert bronzért összesen 128,5 millió forint jár Liu Shaoangnak.

A férfi váltóval, amely címvédőként a B döntőben lesz érdekelt szerdán, tovább gyarapíthatja ezt az összeget.

De ez nem minden: az olimpiai dobogósok 35 éves koruktól kezdve életük végéig jogosultak az olimpiai életjáradékra, amely aranyérem esetén az előző évi átlagkeresetnek felel meg, míg ezüstnél 70, bronznál pedig 50 százaléka az az évi nettó átlagbérnek. Az összeg az érmek számának függvényében ráadásul halmozódik, Liu pedig két arannyal (egy Pekingben, egy Pjongcsangban) és két bronzzal büszkélkedhet, így a jelenleg érvényes, 403 600 forintos átlagbérrel számolva havi több mint 1,2 millió lenne az életjáradéka, a 35 éves korhatárig azonban még 12 éve van a sportolónak.

hvg.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2022.02.15. 09:55

    Gratulálunk ! a sokévi, kitartó munka munka gyümölcse az aranyérem! Nem kellene számolgatni,hogy mennyi pénzt kap., Aki irigyli csinálja utána!

    1
    2
    • Névtelen
      2022.02.15. 16:33

      A „sok évi kitartó munka”, az bizony értékeket kell(ene) hogy létrehozzon. Akár anyagi jellegű, akár esztétikai értékeket.
      Ez viszont csak a kutyának az ő pöcse. Mint az összes hasonló. Megérdemelnek egy babérkoszorút, aztán lehet tanulni, dolgozni az emberiség és a saját javára.
      De ezek megélnek az emberek pénzéből, mert gyorsan csináltak valami feleslegeset.
      Miért tettem volna ilyet? Inkább tanultam, dolgoztam, mert az effajta „élsportolást” marhaságnak tartottam.
      Az egészségről meg hallgassunk, százalékosan bizony jelentős mértékben punnyadnak meg a semmiért…

      4
      1
    • Névtelen
      2022.02.16. 07:44

      És ennek mi a társadalmi haszna?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük