A XII. kerület fideszes polgármestere ugyan perzselő szégyent érez nyilas nagyapja miatt, és sok mindent bán a turulszobor ügyében is, a Válasz Online-nak adott interjúban mégis a történtekről dokumentumfilmet készítőket, vagy éppen Demszky Gábor volt főpolgármestert okolja.

„Olyan erős az exhumált holttestek látványa, a tömeggyilkosságok története, hogy elég ezek közé bevágni a fejünket és a kívánt hatás máris előáll. Ez az összemosás tényleg sért”, nyilatkozta Pokorni Zoltán A gyilkosok emlékműve című, múlt héten bemutatott dokumentumfilmre utalva. A XII. kerület fideszes polgármestere a Válasz Online-nak adott interjúban részletesen beszélt a 2005-ben állított kerületi turulemlékmű történetéről, és igyekezett magyarázatot adni arra is, miért nem nyilatkozott a filmkészítőknek, azaz a 444.hu-nak. Pokorni „perzselő szégyent” érez nyilas nagyapjára gondolva, ennek ellenére sem jó a polgármesternek, ha első világháborús emlékművé keresztelik át a szobrot.

A napokban beszámoltunk arról, hogy ugyan 2019-ben megszavazta a XII. kerületi képviselő-testület, hogy I. világháborús emlékművé minősítik át a kerület sok vitát kiváltó Turul-szobrát, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester hétfőn egy háttérbeszélgetésen már arról beszélt, hogy nem tartja jó ötletnek, hogy a szobrot átminősítsék első világháborús emlékművé. Pokorni arról is beszélt, hogy a Turul-szobor elszállítását, vagy lebontását sem támogatná.

Pokorni ehelyett nagy valószínűséggel módosító indítványt nyújt majd be, hogy a „másik idősíkba áttolás” helyett a szobor maradjon meg jelenlegi formájában, és tegyenek mellé egy „nagyon részletes útmutatót”, ami tájékoztatna arról, mi a turul, és hogy hol használták jelképként – a tájékoztató leírhatná a történetet a millenniumtól kezdődően, a Turul Szövetségen, a nyilasokon, az elhallgatott 1950-es éveken, a kerületi önkormányzat „nagyon szerencsétlen” emlékműállításán, a kerületnek a fővárossal folytatott vitáján át a mai napig.

A XII. kerületi Turul-szobrot eredetileg a II. világháború áldozatainak emlékére állították 2005-ben, ám sok vitát váltott ki a szobor helye, ami az 1945-ben Budán, a nyilasok által elkövetett tömeggyilkosságok közvetlen közelében található. A szobron ráadásul a gyilkosok neve is szerepelt. Így ott volt – a közelmúltban történt eltávolításáig – Pokorni Zoltán nagyapjának a neve is, akiről csak néhány éve derült ki, hogy nem áldozata, hanem résztvevője volt a nyilasok vérengzésének.

A szobor kapcsán Pokorni szóba hozta Demszky Gábort is. A volt főpolgármester szerinte a feszültség fenntartásában volt érdekelt. „Nem akarta elbontani a turult, mert nem akart utcai zavargásokat. Csak azt akarta, hogy engem kötelezzenek rá: bontsam el” – fogalmaz Pokorni, aki magát is okolja a történtekért. „A tudatlanok magabiztosságával mondtam a macsós szöveget arról, hogy amíg én vagyok a polgármester, a turul marad”, de szerinte ennek az is volt az oka, hogy „Gyurcsány-kormány volt, Demszky-főváros, nekünk pedig az volt az érzésünk, hogy kisebbségben vagyunk és támadnak minket. S amit támadnak, azt mi megvédjük.”

Az MTI szerint Pokorni a hétfői háttérbeszélgetésen beszélt arról is, hogy neves történészeket kért fel a szobor ügyének rendezése érdekében, az ő szakmai tanulmányuk alapján új szobor elkészítésére írtak ki pályázatot. Döntöttek arról, hogy máshol állítják fel a második világháborús emlékművet, és erre 50 millió forintot különítettek el.

A szobor ügye a 444 egész estés dokumentumfilmje után került ismét a figyelem középpontjába. Most a Válaszonline-nak azt mondta a kérdésre, mit érez, amikor a nagyapjára gondol, hogyhttps://telex.hu/belfold/2021/02/03/pokorni-zoltan-nyilasok-kerulet-gyilkosok-emlekmuve-turul-szobor