Nem bünteti meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a háború ellen tiltakozó ukrán sportolót

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem bünteti meg Vladiszlav Heraszkevics ukrán szkeletonost, amiért a pekingi téli olimpia pénteki napján futama végén egy „No war in Ukraine”, azaz „Ne legyen háború Ukrajnában!” feliratú kék-sárga (ukrán nemzeti színű) papírt tartott a kamerába.

Az akció után sokan találgattak, mi lesz Heraszkevics büntetése, hiszen az olimpiai szabályzat szerint „semmilyen tüntetés, politikai, vallási vagy faji propaganda nem megengedett az olimpiai helyszíneken, vagy más területeken a játékok ideje alatt”, ráadásul a kínai szervezők idén különösen ki vannak hegyezve az ehhez hasonló dolgokra.

„Ez az én álláspontom. Mint minden normális ember, én sem akarok háborút. Békét akarok az országomban, és békét akarok a világban. Ez az én álláspontom, ezért harcolok érte. A békéért harcolok” – mondta a sportoló a verseny után.

A NOB magyar idő szerint szombat reggelre hozott döntést, eszerint nem büntetik meg Heraszkevicset, ugyanis értelmezésük szerint tábláján nem politikai üzenet volt, hanem „általános békefelhívás”. (via Eurosport)

444.hu