Fűrész:  Jelentősen nőtt Magyarországon a gyermekvállalási kedv

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke nyilatkozott.

 

Mennyire nőtt az elmúlt egy évtizedben Magyarországon a gyermekvállalási kedv?

 

Nagyon jelentősen. A gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta 2010-ben az Európai Unióban még nálunk volt a legalacsonyabb, mostanra pedig jóval az uniós átlag feletti. Egész Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv. Akkor 100 párnak átlagosan 123 gyermeke született, ma már 159. Ez még inkább leegyszerűsítve azt jelenti, hogy tíz éve öt vágyott gyermekből csak három született meg, ma már négy.

A polgári kormánynak 2010 óta kiemelt célja, hogy segítse a magyarok által vágyott gyermekek megszületését. Ennek érdekében egyre szélesebb körben, egyre több színtéren, egyre jelentősebb összegben nyújt támogatást a gyermekvállaláshoz és neveléshez. Mivel a  gyermekvállalás nem egy rövid, hanem egész életre kiható döntés, ezért nagyon fontos, hogy a gyermeket vállalók és nevelők stabilitást és kiszámíthatóságot tapasztaljanak maguk körül. Az egyre bővülő családtámogatási rendszer ezt a stabilitást és ezáltal a biztonságérzetet nyújtja.

Nem véletlen, hogy a gyermekvállaláshoz kapcsolódó demográfiai mutatók mind javultak az elmúlt időszakban. A 2011-es történelmi mélyponthoz képest 5 ezerrel több gyermek született 2021-ben. Annak ellenére nő a születések száma, hogy közben jelentősen, 600 ezer fővel csökkent azoknak a létszáma, akik gyermekvállalási korban vannak, 18-40 év közöttiek. Vagyis kevesebb nőtől most több gyermek születik, mint korábban. 2010 előtt pont ennek az ellentétét lehetett tapasztalni.

A házasság általában a gyermekvállalás előszobája, hiszen sokkal nagyobb a gyermekvállalási kedv a stabil párkapcsolatokban, így a házasságban. Emiatt is nagyon örvendetes, hogy 2010-hez képest megduplázódott a házasságkötések száma. Utoljára 1986-ban volt a mostaninál több esküvő. Korábban minden második kisbaba házasságon kívül született, ma már a gyermekek 70 százalékának házaspárok a szülei.