A világ legokosabb labdarúgói

 

A labdarúgókkal kapcsolatban él a köztudatban egy sztereotípia, miszerint nem elég tanultak, nem elég intelligensek. Nézzünk olyan játékosokat, akik az ellenkezőjét bizonyították, és nemcsak a futballpályán teljesítenek a legmagasabb a szinteken, hanem az iskolapadban is megállták a helyüket.

Juan Mata a futballpályán is kifejezetten sikeresnek mondhatja magát azzal, hogy -a Bet20 adatai alapján- nyert már Bajnokok Ligáját, Európa Ligát, Világbajnokságot és Európa Bajnokságot is, de emellett a tanulás se hagyta hidegen. A spanyol játékos a madridi Universidad Camilo Jose Cela-n két diplomát is szerzett: egyet marketing egyet pedig sporttudományok szakon. A Manchester United jelenlegi játékosa karrierje befejeztével edzőként folytatná, de érdekli a pszichológia is.

Frank Lampard nem csak a sportolók között tartozik az okos emberek közé, hiszen a a 2009-es Mensa IQ-teszten azt bizonyította, hogy olyan zsenik között emlegethetjük őt, mint Bill Gates, vagy Albert Einstein. Frank Lampard több mint 150 pontot ért el a teszten- összehasonlításként csak tíz ponttal kevesebb, mint a korábban említett Einstein vagy Bill Gates. „Lampard az egyik legmagasabb eredményt érte el, amelyet ezen a teszten szerezni lehet, “ – mondta Bryan English, a Chelsea doktora az egykori angol középpályásról. Az intelligenciateszten kívül sokan nem tudják, hogy Frank Lampard több gyermekkönyvet is írt. A Chelsea legendának egyetemi végzettséges is van, latinul tanult.

A világ egyik legjobb belső védője Giorgio Chiellini se csak a pályán használja az eszét. Klubszinten ő is szinte már mindent megnyert a Juventussal, de a keménységéről ismert védő a tanulásra is bőven szánt időt. Az alapszakos diplomáját 2010-ben szerezte meg a Torinói Egyetem közgazdaságtan és kereskedelem szakán, majd 2017-ben folytatva tanulmányait a mesterképzést is elvégezte.

A belga Romelu Lukaku se tartozik az átlagos futballisták közé, a több topcsapatban is már megforduló támadó kilenc nyelvet beszél. Lukaku tud franciául, németül, angolul, spanyolul, portugálul, hollandul, flamandul és olaszul, sőt, a lingalát is ismeri. Nem ö az egyetlen, aki rengeteg nyelven meg tudja értetni magát, az immár edzőként tevékenykedő Mikel Arteta csak kettővel marad el a belga játékostól ebben a kategóriában. Arteta egyszer a Sky Sportsnak elmondta, hogy a spanyol, a katalán, a baszk, az angol, az olasz, a francia és a portugál nyelv sem esik nehezére.