A 70 vádlottas ügyben hárman lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, a többiek esetében folytatódik az eljárás.

Három ítélet is született a Fővárosi Törvényszéken abban a 70 vádlottas ügyben, amelynek kedden volt az első előkészítő ülése. Az eljárás korrupció miatt indult műszaki vizsgaállomások ellenőrzésével kapcsolatban.

Az ügyészség korábban azt közölte, hogy a hivatalnok, aki az ügy első rendű vádlottja, és vezető beosztásban dolgozott egy kormányhivatal járműműszaki osztályán, korrupciós pénzeket fogadott el a társaival 2014 és 2018 szeptembere között. Cserébe soron kívül, kedvező elbírálással intézték el autók műszaki engedélyezést. Mindemellett előre szólt a vizsgaállomásoknak, hogy mikor ellenőrzik majd őket.

A kormányhivatali vezetőt a Fővárosi törvényszék 4 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra, a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és 2,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben.

Ítélet született az ügy IV. és V. rendű vádlottja esetében is, az előbbi 1 év 6 hónap szabadságvesztést, 3 év közügyektől eltiltást, míg az utóbbi 2 év szabadságvesztést kapott 5 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett 5-5 millió forint pénzbüntetésre is ítélték őket, és két, illetve három évre eltiltották őket attól, hogy gazdasági társaságban vezető tisztségviselői jogviszonyt gyakoroljanak.

Az V. rendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, a IV. rendű vádlott enyhítésért fellebbezett, illetve azért, hogy felfüggesszék a végrehajtandó szabadságvesztését. Az I. rendű vádlott 3 munkanap gondolkodási időt tartott fent. A többi vádlott ügyében folytatódnak az előkészítő ülések.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte többek között a vádlottak beismerését, azt, hogy együttműködtek a hatósággal, és a saját és vádlott-társaikra tett feltáró jellegű vallomásaikat – írta a törvényszék a közleményében.