Schadl emberei R.  Egy nyolc osztályt végzett, szakképesítés nélküli férfi, akit egyszer már felfüggesztett börtönre ítéltek sikkasztásért

Schadl emberei

  • R.

Egy nyolc osztályt végzett, szakképesítés nélküli férfi, akit egyszer már felfüggesztett börtönre ítéltek sikkasztásért. Későbbi vallomása szerint 16 éve ismeri Schadlt. Először R. telefonját kezdték el lehallgatni, rajta keresztül jutottak el Schadlhoz. Őrizetbe vették, az ügyészség szerint hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés bűntettével megalapozottan gyanúsítható.

  • Schadl György

2015-ben választották meg az újonnan alakult Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének. Korábban önálló bírósági végrehajtóként az oktatási ügyeket vitte, régóta egyetemi oktató. Az ügy kulcsfigurája, szinte mindenki, aki ebben a lexikonban szerepel, rajta keresztül keveredett bele. Letartóztatásban van, 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte vele a Központi Nyomozó Főügyészség. Többek között vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják.

 Ékszerek és készpénz a végrehajtói iroda páncélszekrényéből
  • Schadl-Baranyai Helga

Nem gyanúsított, de a nyomozati iratokban sokszor szerepel, egyrészt a férjével folytatott, lehallgatott beszélgetésekben, másrészt különböző ügyintézések részeseként. Egy jól jövedelmező végrehajtói irodát vezet, tagja (volt) a Kar fegyelmi bizottságának is. Férjéhez hasonlóan volt diplomata útlevele, amit a külügy januárban visszavont. Amikor Schadlt őrizetbe vették Ferihegyen, ahonnan Dubajba szándékozott repülni jelentős mennyiségű készpénzzel, akkor Schadl-Baranyai Helga is vele volt.

  • 7 végrehajtó

A hét meggyanúsított végrehajtó kinevezése előtt jogászként, ügyvédként, ügyészként dolgozott. Ketten beismerő vallomást tettek, öten viszont megpróbálták kimagyarázni, miért vittek rendszeresen készpénzt, összesen 884 milliót Schadlnak. Az őrizetbe vett végrehajtókkal szemben jellemzően 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, mivel cselekményeik – bizonyítottságuk esetén – hivatali vesztegetésnek minősülnek.

  • A sofőr

Schadl egyik alkalmazottja, úgymond sofőrje vagy testőre szedte be a végrehajtóktól a pénzeket, sokszor még a bankfiókba is elkísérte a delikvenseket, illetve ő szállította ki a havi „fizetéseket”. Őrizetbe vették, az ügyészség szerint bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetéssel megalapozottan gyanúsítható.

 Részlet az egyik gyanúsítottvégrehajtó vallomásából, a sofőr neve kitakarva

Kormányzati emberek

  • Völner Pál

2010 óta fideszes országgyűlési képviselő, 2015-től 2021-ig az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, 2019-től Varga Judit miniszter helyettese. 2019 augusztusától miniszteri biztosként felelt a bírósági végrehajtás területéért. A botrány kirobbanásakor lemondott kormányzati posztjáról, de továbbra is tagja a Fidesz parlamenti frakciójának. Szabadlábon védekezhet.

Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2018-tól rendszeresen több milliós kenőpénzeket fogadott el Schadl Györgytől. Schadl több tíz- vagy akár százmilliós összegeket kért a majdani végrehajtóktól a kinevezésükért cserébe, amihez Völnerre is szükség volt, a pénzből pedig Völnernek is juthatott. Az iratok alapján Völner egyéb területeken, például egy oktatási projektben és egy energiatermelési pályázat ügyében is próbált intézkedni Schadl érdekében. Miniszterekkel, államtitkárokkal, minisztériumi emberekkel tárgyalt. Előfordult, hogy Schadl segített elintézni Völner egyik hozzátartozójának vizsgáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. Cikkünk megjelenése után az egyetem vizsgálatot indított.

  • Varga Judit

2018-tól egy évig a Miniszterelnökség államtitkára, 2019 óta igazságügyi miniszter. Közvetlen beosztottja, Völner Pál miniszterhelyettes a gyanú szerint éveken át fogadott el kenőpénzeket Schadl Györgytől. Nincs bizonyíték, hogy Varga tudott volna erről, de egy szűkszavú közleményt leszámítva érdemben nem válaszolt az ügyben felmerülő kérdésekre.

A nyomozati iratok szerint Schadlnak sikerült Varga Judithoz is bejutnia Völneren keresztül. Egy végrehajtónak Schadl „jó miniszter asszonynak” nevezte Vargát, egy másik lehallgatott beszélgetés szerint viszont „nem nagy a szerelem Schadl és a néni között”.

  • Nagy Ádám

Rogán Antal kabinetfőnöke, egyben legkisebb fiának keresztapja. Családja ingatlanokon keresztül is kötődik a miniszterhez.

Schadl György a kapcsolatai segítségével sikeres egyetemi vizsgákat intézett neki Pécsen. Cége 2020-ban megvásárolta a Schadl vezette Végrehajtói Kar 1800 négyzetméteres, becslések szerint több százmillió forintot érő irodaházát.

Jelenleg is tagja a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felügyelőbizottságának és az Antenna Hungária igazgatóságának, 2016-tól 2019-ig pedig a Hungaroring Zrt. igazgatóságának volt tagja.

 Rogán Antal, akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília, és Nagy Ádám, a politikus jobbkeze a Gundel étterem előtt 2014 májusában.  Fotó: 444https://444.hu/2022/02/01/kislexikon-a-volner-iratokhoz-miniszterek-birok-vegrehajtok-es-a-tobbiek