Betiltották a Maus című holokauszt-képregény tanítását több tennesseei iskolában

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben megtiltották a holokausztról szóló, Pulitzer-díjas Maus képregény oktatási célú felhasználását a középiskolai osztályokban. Az indoklás szerint azért, mert a képregény helyenként csúnya szavakat tartalmaz, valamint az egyik illusztrációja meztelenséget ábrázol. A világhírű képregény szerzője, Art Spiegelman érthetetlennek tartja a döntést – írja a BBC.

A McMinn megyei iskolaszék aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Mausban szereplő káromkodások nem illenek a tananyaghoz. A tantestület szerint Spiegelman meztelenséget ábrázoló illusztrációja – amely a koncentrációs táborokba való internálásuk során meztelenre vetkőztetett áldozatokat ábrázolja – szintén helytelen.

A testület egyik tagja, Mike Cochran azt mondta, elolvasta a képregényt, amit tetszett is neki, ám ennek ellenére sem javasolta a használatát az iskolákban. Azt mondta, a téma fontos ugyan, de szerinte vannak benne feleslegesek részek – olvasható a tanszék üléséről készült jegyzőkönyvben. Példaként említette azt a jelenetet, amelyben egy apa a szüzesség elvesztéséről beszélget a fiával, valamint azt a részt is, amikor egy nő egy pengével megvágja magát – írja a Washington Post.

Az iskolaszék többsége január 10-én szavazta meg, hogy a Maus kikerüljön a tananyagból. A testület azt mondta, a döntésüket nem befolyásolta a képregény témája. Julie Goodin, egy volt történelemtanár, aki jelen volt a tanács ülésén, azt mondta, hiába kérte a tagokat, hogy a képregény maradjon benne a tantervben. „A holokausztban nincs semmi szép. A szavak kifogásolhatóak? Igen. De Spiegelman így akarta közvetíteni a borzalmakat” – mondta.

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma közleményében azt írta, hogy a Maus kulcsfontosságú a diákok holokausztról való tájékoztatásában. „Az olyan művek, mint a Maus, arra ösztönözhetik a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a múltról” – írták, megjegyezve, hogy január 27-én, csütörtökön van a holokauszt nemzetközi emléknapja.

Art Spiegelman a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, „értetlenül áll” a döntés előtt, és „orwelli” lépésnek nevezte azt. Az önéletrajzi ihletésű képregénye a holokauszt áldozatait egerekként, a nácikat pedig macskaként ábrázolja.

telex.hu