Azért megyünk Hernádkakra, mert éppen itt temet Jézsó Gábor. ( Koncz Zsófi kihivója)

 

Jézsó az ellenzék közös képviselőjelöltje a borsodi 6-os választókerületben, a falu pedig e körzet közepe táján fekszik, a Hernád bal partján. Sík, szeles vidék, télen folyton fázni kell a helyiek szerint, amióta nincs meg Hernádnémeti felől az erdő. Kivágták, eladták tűzifának az egészet, mondják, pedig jól fogta az erős pusztai szelet.

Fiatal, negyven körüli férfi halt meg váratlanul, a rokonság Jézsót kérte fel, mert őt szokták felkérni leginkább, ha nem akarnak egyházi temetést. Naptára tele van temetésekkel, hetente négy-öt polgári búcsúztatót celebrál, erős orgánuma van és jó előadókészsége, utóbbit egy tiszaújvárosi színjátszókörben is kamatoztatja.

Itt fog temetni a Jézsó? Nocsak.

A hernádkaki református lelkésszel, Mike Martinnal beszéltünk telefonon, készségesnek mutatkozott, hogy meséljen a település életéről, de kérdeztük azokról az ügyekről is, amelyek megjárták a sajtót az elmúlt időszakban. Nem csak politikai küzdelmekről van szó, pedig azokból is akadt az elmúlt években, olyan elhíresült szereplőkkel, mint a börtönbüntetésre ítélt fideszes Voldemort, Mengyi Roland és a rasszista botrányba keveredett, majd visszalépett ellenzéki képviselőjelölt, Bíró László. Amúgy politikáról is okkal kérdezhetnénk a lelkészt, lévén önkormányzati képviselő, valamint alpolgármester Hernádkakon.

KAPCSOLÓDÓ

Hamvas politikusok ádáz küzdelme várható a fideszes Voldemort egykori körzetében

Országgyűlési választáson itt tesztelte először a teljes összefogást az ellenzék. Vereség lett belőle, de épphogy. Csatatér-sorozatunk egyik helyszíne a tiszaújvárosi-szerencsi választókerület, amelyet a Fidesz a motorbalesetben elhunyt korábbi képviselő lányára bízott, míg az ellenzék egy MSZP-s teológust indít.

Családi védőhálóra közel százmillió

Augusztusban Hadházy Ákos korrupciótérképére is felkerült a helyi református egyházközség. Az ellenzéki képviselő azt írta a Facebookon, hogy a gyülekezet 28 férőhelyes bölcsőde építésére nyert 191 millió forint uniós támogatást, amiből 90 milliót meg is kapott 2019-ben, azonban egy kapavágás sem történt. Szerinte ha megvalósul is a túlárazottnak tartott (szavaival: „aranyárban” készülő) létesítmény, nem lesz majd üzemeltethető egy ilyen apró faluban. Kifogásolt a politikus, hogy „családi védőhálóra” és „társadalmi szerepvállalás erősítésére” is nyert a gyülekezet 90 milliót, melynek költségvetése Hadházy szerint „bullshit-generátorral” készült. Közvetve közpénzlopással gyanúsította a település vezetőit, idézzük szó szerint: ezek „olyan projektek szoktak lenni, ahol a hangzatos célok mellett leginkább a pénz elszívása kerül előtérbe.”

Később a község és benne a lelkész-politikus kivételezettnek tűnő helyzetét azzal magyarázta Hadházy, hogy Mike édesanyja Csöbör Katalin, a borsodi 1-es választókerület fideszes képviselője, aki 2018-ban mindössze 127 szavazattal győzte le Miskolcon a jobbikos Jakab Pétert.

FARKAS NORBERT / 24.HU

„Fideszes országgyűlési képviselő fia állhat Hernádkak eltűnt milliói mögött”– fogalmazott az egyik lap, és első telefonbeszélgetésünk során ezt a lelkész kesernyésen fel is emlegette. Hozzáfűzte: irántunk sem töretlen a bizalma, mert szerinte az ellenzéket szolgáljuk. De azért beleegyezett, hogy leüljünk beszélgetni. Másnap, amikor a településen kódorogtunk, SMS-t kaptunk arról, hogy a tiszteletes váratlan elfoglaltsága miatt mégsem tud találkozni velünk, és kéri, hogy emailben küldjük el a kérdéseinket.

A munkagépek sarat vertek az útra, őslényszerű markolók állnak az önkormányzat épülete mellett és a lelkészi hivatallal átellenben, azon a telken, ahol Hadházy szerint már bölcsődének kéne állnia. Itt bizony folyik a munka, a majdani főfalak helyét jelzik a sávalapnak kikotort gödrök. Fiatal férfi áll a hivatal előtt, az épületből szaladt ki egy kicsit levegőzni. Megkérdezzük, hogy a polgármester bent van-e.

– Jó napot, én vagyok.