A SCHADL GYÖRGY ZENEKAR…

A kormányváltás után közvetlenül még nem volt ilyen feszült a hangulat. Sárváron tiszteletét tette a végrehajtást felügyelő igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert és a mindössze három hónappal korábban kinevezett helyettese, Jeney Orsolya. Répássy a Figyelő tudósítása szerint azt kérte, hogy rendezzék a konfliktusokat házon belül: „lehetőség szerint az önkormányzati keretek között legyenek megold­hatók a felmerült kérdések, problémák, ne le­gyen azokhoz szükséges rendszeresen külső panaszfórum igénybevétele vagy törvényes­ségi felügyeleti intézkedés”.

Az átmenet zavaros évei

A 2010-es évek első fele finoman szólva is mozgalmas volt a végrehajtók világában. Folyamatosan napirenden volt a devizahitelesek ügye, és a média sorra számolt be torokszorító történetekről, amelyekben a végrehajtók nem épp a legelőnyösebb színben tűntek fel. Hiába hivatkoztak arra, hogy a jogszabályok és a bíróságok utasítása szerint járnak el, a társadalmi megítélésük alighanem szabadesésben volt. Amikor ezzel párhuzamosan arról érkeztek hírek, hogy nyomozások indultak egyes végrehajtók ellen sikkasztás miatt, vagy amikor nyilvánosságra került, hogy a MBVK elnöksége a kamara pénzén utaztatott családtagokat és meg nem nevezett nőket a vonzó turisztikai célpontokon tartott konferenciákra, akkor már a kormány is lépett.

 Répássy Róbert 2021-ben tért vissza igazságügyi államtitkárként Völner Pál lemondása után, de a végrehajtók felügyelete már egy új hivatal alá tartozik, amelyet Orbán bizalmi embere vezet  Fotó: Facebook/Varga Judit

Az Index akkori cikke szerint „a minisztérium számos újságcikkben sulykolta, hogy a végrehajtók tisztességtelen és kevéssé átlátható módszereket alkalmaznak, ezért szükség van a megregulázásukra”. 2014 végén kineveztek egy miniszteri biztost, aki öt évre visszamenően át akarta világítani az MBVK működését. Szekér Judit előre közölte, hogy a cégadatok alapján még a kamara tisztségviselői között is vannak olyanok, akik összeférhetetlen módon vezetői vagy tulajdonosai gazdasági társaságoknak.

Szinte azonnal porszem került viszont a gépezetbe, mert heteken belül kiderült: az átvilágításban aktívan résztvevő igazságügyi államtitkár, Patyi Gergely egyik üzlettársa kapta a megbízást az informatikai rendszer vizsgálatára. Az államtitkár lemondásra kényszerült, de a vizsgálatok folytak tovább.https://444.hu/tldr/2022/01/26/a-korabbi-helyettes-allamtitkar-nem-emlekszik-hogy-egy-protekcios-vizsgazorol-egyeztetett-schadl-gyorggyel