Ki más? Magyar is van Amerika (és a világ) legnagyobb adakozói közt

Buffett és a Gates-páros első helye garantált volt, de az első tízben azért vannak meglepetések az amerikai Forbes friss listáján. Íme, a világ legnagyobb adakozói.

Halmozódnak a dollármilliárdok a világ leggazdagabb embereinél, Amerika legnagyobb filantrópjai pedig rákapcsoltak az adakozásban. Az amerikai Forbes összegyűjtötte a legnagyobb adakozókat, és talán nem meglepő, hogy magyar is van a listán. A lista nem éves állapotokat tükröz, hanem azt összegzi, hogy ki mennyi pénzt juttatott karitatív célokra egész élete során.

Warren Buffett

  • Vagyon forrása: Berkshire Hathaway
  • Vagyon: 115,6 milliárd dollár
  • Filantróp terület: egészségügy, szegénység elleni küzdelem
  • Eddig eladományozott: 46,1 milliárd dollár

Buffett valószínűleg minden idők legnagyobb adakozója, de mindenképp azzá válik majd, hiszen vagyona 99 százalékát felajánlotta már karitatív célokra. A 46 milliárd dolláros összeg nagyja egyből a Bill & Melinda Gates Foundation-höz vándorolt, akik főleg egészségügybe helyezték az összeget. Buffett mindhárom gyermekének van jótékonysági alapítványa, ők is jelentős forrásokat kaptak. Bufett Bill Gates-szel együtt hívta életre a The Giving Pledge kezdeményezést: a csatlakozók vállalják, hogy halálukig vagyonuk javát jótékonyságra fordítják.

Minden idők legnagyobb filantrópja.

Bill Gates és Melinda French Gates

  • Vagyon forrása: Microsoft
  • Vagyon: 133,3 milliárd dollár illetve 6,1 milliárd dollár
  • Filantróp terület: egészségügy, szegénység felszámolása
  • Eddig eladományoztak: 33,4 milliárd dollár

Ugyan tavaly véget ért a világ egykori leggazdagabb párjának házassága, de továbbra is együtt ülnek közös alapítványukban, a Bill & Melinda Gates Foundation-ben. A Gates-páros az alapítvány már megszokott tevékenysége mellett a covid elleni vakcinák kifejlesztéséhez (és azok szétosztásához) is jelentősen hozzájárult. Bill Warenn Buffettel együtt alapítója a The Giving Pledge-nek.

Elváltak, de az alapítványban továbbra is együtt dolgoznak.

Soros György

  • Vagyon forrása: hedge fundok
  • Vagyon: 8,6 milliárd dollár
  • Filantróp terület: demokráciaépítés, oktatás, sajtó, egészségügy
  • Adomány egész életében: 18,1 milliárd dollár

A legismertebb magyar az Nyílt Társadalom Alapítványon át támogatja világszerte az emberi jogok, a demokrácia kiépülését és a szabad sajtót. Épp tavaly nyáron adta hírül, hogy eddig tevékenységét újra pozícionálja: ezentúl a felemelkedő autoriter rezsimek ellen kíván küzdeni. A nemrég Lengyelországban médiába fektető Soros korábban rendre az amerikai gazdaglista élbolyában volt, onnan épp azért került lejjebb, mert vagyona nagy részét az alapítványainak adományozta – így került fel a filantróp lista dobogójára.

Nyugaton filantróp, Keleten a patás ördög.https://forbes.hu/penz/filantrop-milliardos-lista-amerika/?utm_source=Forbes+Espresso+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=67e2a0852f-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_05&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-67e2a0852f-15490567&ct=t(N_COPY_05)