Idén már hatszor rongáltak meg vagy tulajdonítottak el vasúti kábelt a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti pályaszakaszról – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, miután a vasúttársaság feljelentést tett a legutóbbi eset miatt.

A MÁV közleménye szerint „az anyagi káron felül a vasúti közlekedést veszélyeztető rongálássorozat jelentős késéseket, vonatkimaradásokat is okozott”.

A kábellopások visszaszorítását a MÁV továbbra is kiemelt feladatának tekinti: sűrítik az ellenőrzéseket és „a frekventált szakaszokra folyamatos vagyonvédelmi jelenlétet” szerveznek.

„Az idén januárban történt hat rongálás és lopás közül négy tartós fennakadásokat okozott a Keleti pályaudvar amúgy is feszes technológiájában. A Sülysáp és Tápiószecső közötti szakaszon 2022-ben két alkalommal történt transzformátorlopás, a berendezés javítása hosszú elhárítási idővel járt” – közölték.

Hétfő este a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti szakaszon hibásodott meg a biztosítóberendezés. A szakemberek megállapították, hogy a hibát megint kábellopás okozta. A vasúttársaság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen.

A MÁV közleménye arra is kitér, hogy kábellopások, rongálások miatt 2021-ben országszerte 13 esetnél 175 vonat összesen 1720 percet késett. Idén már 9 esetet regisztráltak, a nagy forgalmú helyszínek miatt 315 vonat késett összesen 3210 percet.