Népszava: Havi 200 ezret kínált Farkas Félix a Lungo Drom ORÖ-s tagjainak

„Ti fogjátok megmenteni a Fideszt!” – így lelkesítette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője a Lungo Drom tagjait a Népszava birtokába került újabb hangfelvételen.

Sztojka Attila kormánybiztos december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még aznap találkoztak a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők, akiket kész szerződés várt:

azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintot, hogy jelentkezőket gyűjtsenek egy kommunikációs tréningre.

Az online oktatással kiegészített képzést Zalaszentlászlón tartanák, nyolc hónapig tartana, 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnének benne. A részleteket annak a nonprofit kft.-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben.

„Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – ismertette a tennivalókat a megbízóként szereplő nonprofit kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint az eredetileg 2022. augusztus végéig szóló szerződés meghosszabbítására is határozott szándék van.

Lesz még további szerződés is, valószínűleg magasabb összeggel – ígérte Farkas Félix, (képünkön)a Fidesz parlamenti szószólója, aki a Népszavához került hangfelvétel szerint arról beszélt, hogy

akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat.

A kieső jövedelem pótlására kerestek alternatív lehetőséget, így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia. Farkas Félix arról beszélt, hogy a kormányzat akarata szerint „rendbe kell tenni” az ORÖ-t, ez „kiadott feladat”.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Egy képviselő felvetette, hogy harminc körzetben a Lungo Drom dönti el, melyik jelölt nyer, ezért „meg kell kérni a Fidesztől az árát!”. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – mondta egy másik ORÖ-tag. A találkozóról készült hangfelvétel alapján többen is úgy vélték, hogy a Lungo Dromra és a cigányságra „nagy szükség” van a választáson.

Mint arról a Népszava alapján a Telex is beszámolt, 2021. december 29-én Farkas Félix nemzetiségi szószóló és az Országos Roma Önkormányzat képviselői meghívták Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost egy találkozóra, amit a kormánybiztos irodájának közleménye szerint az Országos Roma Önkormányzat csődközeli helyzete miatt szerveztek, és Sztojka a Roma Közéleti Akadémia létrehozásáról beszélt.

Nem egészen erre utal viszont a kiszivárgott hangfelvétel, Sztojka Attila szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán. A tét egy parlamenti mandátum, ami egy szoros választás esetén akár döntő jelentőségű is lehet a Fidesznek. Sztojka a hangfelvétel szerint a meghívott képviselőknek arról beszélt, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A kormánybiztos azt ígérte nekik, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, de beszélt egyedi támogatásokról is, amelyeket január végén, február elején fizetnek. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy „BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.” A Belügyminisztérium szerint az állítások valótlanok.

Az ügy háttere: első nekifutásra nem úgy alakult a roma nemzetiségi lista ügye, ahogy az a Fidesz–KDNP-nek kedvező lett volna. A kormány a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Lungo Drom favoritjának számító Farkas Félixet szerette volna megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, azonban az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette. Ezt a döntést aztán az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az ORÖ-nek most módosítania kell a működési szabályzatát, és egy újabb közgyűlésen kell ismét döntenie a 2022-es parlamenti választásokon indítandó nemzetiségi listájáról.