A jövő zenéje… A miskolci Y folytatása

Már jól látszik a magasból, hogy miért is hívják Y-hídnak a város új vasúti felüljáróját, sőt a Tiszai pályaudvarról a hídra vezető utak kontúrjai is jól kivehetőek már – derült ki abból a tájékoztatóból, amit a minap.hu kérésére adott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

– Ahogyan az ismert, a kivitelezés első üteméhez kapcsolódóan a Tiszai szomszédságában épül egy P+R parkoló, ez a védőréteg szintig az elmúlt év végéig már elkészült, mint ahogyan a mintegy 16-17 ezer köbméter szerkezeti betont tartalmazó Y-híd vasbeton műtárgy főbb szerkezeti elemei is készen vannak. Emellett hetvenöt százalékos készültségben van a hídpálya és a támfalszakaszok monolit szegélyei is. A só- és korrózióvédelmi bevonatok folyamatában készültek és készülnek, akárcsak a hídpálya lemezszigetelése és annak védelme, amelyek előrehaladása az időjárás függvénye – részletezte Kiss Boglárka.

A munkálatok várhatóan a téli fagyokat követően február végén, márciusban gyorsulhatnak majd fel: az év első negyedévében mindenesetre biztosan megkezdődik a hídra telepítendő közvilágítási és forgalomirányítási szerkezetek beépítése, valamint minden egyéb acélszerkezet gyártása és szerelése.

Rendben haladnak a közműkiváltások is mind az Y-híd építésével, mind pedig a Vörösmarty utca négysávosításával érintett munkaterületeken. A turbókörforgalom negyedének nyomvonala (amelyik nem zavarja még a forgalom lefolyását) már körvonalazódik, mint ahogyan a négysávos útszakasz új sávjai is felsejlettek már.

Tavasszal folytatódik

– Az időjárás javulásával tavasszal indulhat újra az útépítési munka a Vörösmarty utca négysávosításánál és a turbó körforgalomnál is – hangsúlyozta a NIF-szóvivő.

Kiss Boglárka hangsúlyozta: a munkálatokat a terület adottsága is lassította. Nehézséget jelentett (és jelent most is) a jelentős vasúti infrastruktúra közelsége, de nem könnyíti meg a kivitelező munkáját a korábban a MÁV telepi lakóingatlanok és bérházak miatt kiépített közműhálózat és betonos-murvás úthálózat szükségszerű bontása sem. A hírközlési, víz- és szennyvízvezeték kiváltási munkák mindenesetre már megkezdődtek és folytatódnak majd.

– Útépítési munkákat csak az idő javulását követően, azaz plusz fokoknál, várhatóan tavasszal tud végezni a kivitelező, azonban a közműkiváltások már előreláthatólag január második felében megindulhatnak, folytatódhatnak – tette hozzá.

További ütemek

A 2020 szeptemberében kezdődött projekt tervezett befejezése a NIF reményei szerint idén október végére várható.
Van  szándék az, hogy az út jelenleg még hiányzó harmadik és negyedik üteme is megépülhessen. Az útszakasz az elképzelések szerint a Szinva mentén haladna a Fonoda utcai kereszteződésig, majd egy kanyart követően egy új Sajó-hídon át érné el a Keleti-kapu végét, ahol a nagyobb bevásárló központok találhatóak. Az új út így valós elkerülőútként tudna funkcionálni és tehermentesíthetné Miskolc belvárosának egy részét az átmenő forgalomtól.
Az új útszakaszok tervezőjének kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van.

minap.hu infó