Hogyan válasszunk konyhabútort?

Amikor konyhabútor vásárlásra kerül sor, számtalan opció közül válogathatunk, de nem mindegy, hogy melyikre esik a választás.

Az első lépés

Mivel minden helyiség, minden lakás más, a megfelelő konyhabútor megtalálása nem a kiválasztásnál kezdődik.

Első lépés a konyhabútor helyének meghatározása, annak pontos lemérése. A konyhában pedig tényleg minden centiméter számít, így a méréseket legalább 2-3-szor végezzük el.

Összehangolt részek

Amikor konyhabútor vásárlásra adjuk a fejünket, először azon gondolkodhatunk, vajon milyen felületű bútor díszelegjen a konyhában. Ami azonban ennél sokkal fontosabb, az a bútorok összeállítása.

Ha az elmúlt években igazán népszerűvé vált, magasfényű konyhabútorokat fával kombináljuk, igazán mutatóssá tehetjük a konyhát. Ellenben a matt darabok, a kontrasztosabb felületekkel, időtálló eleganciát visznek a konyhába.

A konyhabútor pedig nemcsak a konyha megjelenésében tölt be nagy szerepet, hanem az otthon hangulatát is alakítja. Ezért a lakás többi bútorát se felejtsük el, amikor a konyhában újítunk. A hálószobai gardróbszekrény, a fürdőszoba bútor és az étkezőasztal legyenek összhangban egymással, mintegy egységet alkotva.

Lényeges a praktikusság

Fontos, hogy a végeredmény ne csak gyönyörködtetően szép, hanem praktikus is legyen.

Ki ne szeretne kényelmes sütni-főzni a konyhában? Ha a munkalap és a főzőlap magasságát kellőképpen választjuk meg, elkerülhetjük a hát és gerincfájdalmakat. A konyhai eszközeink kapcsán pedig ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű polcokról és tárolókról sem, így még több hely áll majd a rendelkezésünkre.

Továbbá érdemes olyan részletekre is odafigyelni, mint a konyhai világítás. A pultot megvilágító fények nagyon hasznosak tudnak lenni, amikor a konyhában teszünk-veszünk. Persze utólag is beszerezhetünk valamilyen LED fényforrást, de célszerűbb, ha már eredetileg beépített világítással vásároljuk meg a konyhabútort.