Skip to content

Szijjártó: „Jól koordinált akció keretében megtámadták a kazah államot”

Orbán Viktor kifejezte szolidaritását és részvétét Kaszim Zsomart-Tokajev kazah elnöknek, miután az országban „egy jól szervezett támadással megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet” – közölte Szijjártó Péter.

Zavargások Kazahsztánban
A gázárak elszabadulása miatt kezdődött, ám hamar rendszerellenes zavargássá fajult a Kazahsztánban 2022 első napjaiban kitört tüntetéssorozat. A konfliktusnak egyre több halálos áldozata van, és a politikai következmények is egyre súlyosabbak. A legfrissebb eseményeket cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Nagyjából száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban – ahol több mint egy hete tartanak a zavargások –, közülük nyolcvanan egy nagy energetikai cég alkalmazottai – közölte videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Rajtuk kívül tizenketten kérték a magyar állam segítségét az evakuálásban, Almatiban azonban nincs használható repülőtér, így az ott rekedt magyarok kimenekítése nehézségekbe ütközik, különösen, mert a szárazföldi kimenekítés lehetetlen, ez „nálunk sokkal erősebb” országoknak sem sikerült – fogalmazott Szijjártó.

A miniszter azt is elmondta, hogy Oroszország segítségét kérték az evakuációban, mivel tudták, hogy indul egy járat, amelyen viszont az eredeti tervek szerint kizárólag orosz állampolgárokat szállítottak volna Moszkvába. Az oroszok hozzájárultak, hogy ezen a gépen utazzon hét magyar is. (Ahogy arról korábban beszámoltunk, végül hatan szálltak fel, egy kazah–magyar kettős állampolgár mégsem élt a lehetőséggel.)

Korábban egyszer már két, majd újabb három ember evakuálását sikerrel végrehajtották, az energetikai cég munkatársainak pedig segítséget nyújt a magyar állam, amennyiben igénylik.

Szijjártó a helyzetről azt mondta: Kazahsztánban „megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében megtámadták a kazah államot”. Hozzátette: Orbán Viktor hétfőn kifejezte szolidaritását a kazah elnöknek, Kaszim Zsomart-Tokajevnek, valamint a részvétét a sok halálos áldozat miatt.

A kazah helyzet pontos motivációi egyelőre nem ismertek, Szijjártó helyzetelemzése megfelel a kazah álláspontnak. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök korábban arról beszélt, hogy spontán tiltakozásnak álcázott zavargások törtek ki az országban, amelyek célja egyértelműen az alkotmányos rend aláásása és a hatalom megragadása volt. Kazahsztán vezetője hozzátette, hogy a zavargásokat egyetlen központból szervezték.

A helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Szijjártó elmondta azt is: mivel Kazahsztán stratégiai partnerünk, Magyarország pedig megfigyelőként vesz részt a Türk Tanács munkájában, ő is csatlakozik majd a Türk Tanács külügyminisztereinek videókonferenciájához.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



12 Comments

  1. Mered e közölni?
    2022.01.11. 07:35

    Midig kintről támadják a gazembereket tudjuk! Ti is azt mondjátok majd!

    • Névtelen
      2022.01.11. 19:45

      Már most azt brekegik, hogy az unió be fog avatkozni a választásokba. Hülyíteni kell a birkákat és valamire rá kell fogni a vereséget.

      • Névtelen
        2022.01.12. 17:56

        már jó régen osztogatja a jutalom falatokat az unijó

        Jámbor Meredek csapata nem tétlenkedik

        Jut eszembe! Mi van a Karácsony Gergely 99-es csapatával ? 😁😂😁😂🤣

  2. Névtelen
    2022.01.11. 17:37

    Az alábbi képen egy korábbi baráti segítségnyújtás keretében Budapestre érkező békefenntartók láthatók. Az átmenetileg itt állomásozó kontingens behívására azért volt szükség, mert a magukat pesti srácoknak nevező destruktív erők megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében megtámadták a magyar államot.

    A béketábor összes szijjártója üdvözölte a beavatkozást.

    • Névtelen
      2022.01.12. 17:57

      Akkor Kádár azért akasztatott fel sokkal több embert, mint a szeretett Haynau?

  3. Névtelen
    2022.01.11. 17:50

    A pincsi pincsije. Ugyanazt kell neki is ugatnia az odavetett csontért.

    • Névtelen
      2022.01.11. 19:15

      Kell a kazahsztáni irdatlan nagy uránvagyon?
      Vajon kinek?
      Ezek a fránya orosz határok mindig az amcsi támaszpontok kerítéséig mennek.

      Na, csak akad egy Jelcin.

  4. Névtelen
    2022.01.11. 19:21

    Olyan ismerős ez „a megérdemlik a szabadság ízét” 😁😂🤣😁

    „A konfliktus március 6-án tovább súlyosbodott, amikor az ország déli részén található Dara városában a hatóságok letartóztattak 15 gyereket, akik a rendszer bukását követelő graffitikkel írták össze a falakat. Tiltakozásul tüntetések kezdődtek, melyben a rendfenntartók a tömegbe lőttek, melynek következtében négy ember meghalt. Ugyanezen a napon az al-Dzsazíra Szíria a következő dominó a sorban? címmel jelentetett meg cikket, melyben kijelentik, hogy „a fiatal és jól képzett szíriai rétegek akarják maguknak és megérdemlik a szabadság ízét”, majd Ribal al-Aszad, a régebb óta az Egyesült Államokban élő, rendszerkritikus Aszad-családtag kommünikéjét közölték.

    Március 11-én hajnalban azonosítatlan elkövetők éles lőszert használva a sötétség leple alatt támadtak a darai Omari-mecset mellett éjszakára letáborozó tüntetőkre. A lövöldözésben legkevesebb 5 ember halt meg, többek között egy orvos, egy ápoló és egy mentősofőr is. A tüntetők szerint az orvlövészek végeztek az áldozatokkal; a kormány ezt tagadta. Március 15-ére a kormányellenes tüntetések átterjedtek több más városra is, többek között Damaszkuszra, Homszra és Banijaszra.”

    Háááát jól átqrták a fejűket! 😡 a demokrácia exporttal.

  5. Névtelen
    2022.01.12. 17:23

    Ne sz.-…..rj be Peti Putyin gazda megvédi nektek a menekülési helyet. Rákosi is valahol ott végezte,

    • Névtelen
      2022.01.12. 17:53

      Hogy is mondta Mariska

      „Aczél György visszaemlékezése szerint Kádárnak egyetlen döntése volt, amit nem beszélt meg feleségével – és ezt a döntést 1956. november 3án Moszkvában hozta meg. A politikustárs így emlékezett: „Amikor november 7-én Kádár megérkezik Budapestre, értesítik, hogy a felesége ott van a Parlamentben, hogy jön, és akkor lemegy a Parlament kapujához, ahol a Kádár nem nagy örömére azt mondja hangosan, hogy »Ezt a szart már hagyhattad volna a Rákosiékra. Nem neked kellene csinálni.« Kínos.”

  6. Névtelen
    2022.01.12. 17:39

    a szarszagú lótolvaj cigány rühes kutyája

    • Névtelen
      2022.01.12. 18:30

      Ribizli? Csak demo volt.
      Azt vissza vitte Petike!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük