Miskolcnak valóban az újra induló, veszélyes hulladékot is égető(!) cementgyárra van szüksége?
Az ország egyik legszennyezettebb levegőjű, minden tekintetben leszakadó, eladósodott, elfelejtett, bár jobb sorsra érdemes városában, (a mi városunkban!) már csak egy elavult cementgyár felélesztése jelentheti az innovációt? Így kellene munkahelyet teremteni, adóbevételekhez jutni?
Ja, hogy van olyan szakvélemény, hogy ettől nem lesz rosszabb a levegő, hogy van olyan bíróság, amelyik ezt komolyan is vette, van olyan helyi hatóság, amelyik ezt még szorgalmazza is? Tragikusnak tartom.
Nem nehéz megjósolni, ha tényleg újra indul a gyár rögtön lesznek panaszok és nemcsak porártalomra, hanem egyéb szennyezőkre is. Ezekre lesznek tagadó válaszok az üzemtől, majd lesznek azt megerősítő megnyugtató hatósági vizsgálati eredmények. (Csupán emlékeztetnék arra, ami az egykori BÉM körül évekig történt.)
Természetesen lesznek majd rendkívül felháborodott, akciókész politikusok is.
Az itt gyártott cementet teherautók viszik majd az ország azon boldogabb tájai, városai felé, ahol éppen tiszta technológiákat, utakat, egyebeket építenek. Építenek! A Miskolciak és a környékbeliek pedig viselik azokat a károkat, amikből mások nem kérnek.
A tényleges veszélyekről közben a többségnek fogalma sem lesz.
Apropó: mekkora hitel kell a beindításhoz?