„Felbosszantanak!” – európai követekkel kiabált Izrael volt budapesti nagykövete

Aliza Bin Noun elvesztette a hidegvérét, miután 16 európai ország diplomatája egy rutinszerű találkozón ismertette a júdea-szamáriai „zöld vonalon” túli izraeli magatartással kapcsolatos aggályait – írja a The Times of Israel.

Az incidensre két héttel ezelőtt került sor, amikor az európai küldöttség a Külügyminisztériumba érkezett egy rutinszerű találkozóra, hogy megvitassák a ciszjordániai helyzetet – írja a Walla news.

Miközben az európai diplomaták aggodalmukat fejezték ki a palesztinok ellen irányuló telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények felerősödése miatt, arra is felhasználták az alkalmat, hogy felhozzák a telepépítési tervekkel kapcsolatos kifogásaikat és más kérdéseket.

Az aggályokat a brit vezetésű küldöttség hivatalos levélben terjesztette elő Aliza Bin Nounnak, Izrael korábbi franciaországi és magyarországi nagykövetének, aki jelenleg a külügyminisztérium európai ügyekért felelős osztályának igazgatója.

Bin Noun azt válaszolta, hogy a levél sértő.

„Mindazok után, amit az új izraeli kormány a palesztinokért tett, önök azért jönnek, hogy panaszkodjanak?”

– válaszolta Bin Noun.

Mi a baja az EU-nak Izraellel?

Folyamatosan aggódik, ha bővülnek a zsidó telepek, beszól, ha Izrael visszalő a Hamásznak, címkézi a ciszjordániai termékeket — bosszankodik Seres László az Azonnali hasábjain.

Az új kormány tavaly júniusi eskütétele óta több ezer engedélyt adott ki a ciszjordániai és gázai övezeti palesztinok számára, hogy Izraelben dolgozhassanak. Emellett több száz építési engedélyt hagyott jóvá a ciszjordániai C övezetben élő palesztinok számára – amelyre évek óta nem volt példa.

A kormány azonban a korábbi koalíciók idején látott számokkal megegyezően több ezer, a zöld vonalon túli lakóház építésére vonatkozó tervet is előremozdított. Engedélyezte továbbá, hogy a Homesh és Evyatar illegális előretolt telepek Ciszjordánia északi részén továbbra is megmaradjanak.

A Walla beszámolója szerint Bin Noun rákiáltott az európaia diplomatákra:

„Maguk felbosszantanak engem”.

Az európai diplomaták szerint a légkör rossz volt, és gyorsan kicsúszott az irányítás alól.

A decemberi incidensre akkor került sor, amikor az új kormány azon dolgozott, hogy javítsa a kapcsolatokat az európai szövetségesekkel, amelyek Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök alatt megromlottak.https://neokohn.hu/2022/01/07/felbosszantanak-europai-kovetekkel-kiabalt-izrael-volt-budapesti-nagykovete/