2022 – Putyin hazánkban is beveti a stratégiai korrupció fegyverét, a magyar kormány beszállt…
Russia Putin

A Kreml újjáélesztette és folyamatosan erősíti az „Orosz világ” névre hallgató ideológiát, amely minden orosz etnikumú ember védelmét célozza meg.  Moszkva ezzel összefüggésben is követeléseket fogalmaz meg Ukrajna és Kazahsztán felé.

Az orosz információs hadviselés térségünkben – beleéértve hazánkat és Szerbiát – erőteljesen támogatja az etno-nacionalista és a vallásos-tradicionalista narratívát, egyben az euroatlanti intézmények elleni bizalmatlanság erősítését.  A Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök által kidolgozott hibrid hadviselés Belgrád és Budapest esetében sikeresen működik. Ennek mára egyik legfőbb eleme lett a „stratégiai korrupció”, vagyis fegyverként használni a rendszerszintű korrupciót a célállamok főbb pártjainak befolyásolására, kialakítva egy korrupt pártállamot.

A Kreml ura az utóbbi időszakban csapatokat vont össze Ukrajna határán és közben aktiválta beépített emberét Bosznia-Hercegovinában, hogy egy második front megnyitásával onnan is fenyegesse a Nyugatot a térség felrobbantásával.  Ebbe a robbanásveszélyes játszmába elképesztő módon a magyar kormány is beszállt – kiváltva a szarajevói USA nagykövetség éles hangú figyelmeztetését.

Mindeközben a NATO és Oroszország között, Ukrajna kapcsán kialakult vita éppen úgy egy emberöltőre határozhatja majd meg az európai biztonság keretrendszerét, ahogyan a Hidegháború végeztével hozott döntések is évtizedekre szóltak.

Globális járványok

Az elmúlt évtizedekben a globális népesség és a környezetszennyező iparágak robbanásszerű növekedése komoly terhelés alá helyezte a természet ökoszisztémáját.  Ezzel lecsökkent annak kapacitása az önszabályozásra, védelmi vonalai megrendültek, lehetővé téve a globális járványok könnyebb kialakulását.  Csupán az elmúlt években az emberiség a MERS, az Ebola, a Zika, a SARS és a H1N1 járványokkal szembesült.

Aztán jött a COVID-19, megrendítve teljes iparágakat és beszállítói láncokat.  Ez a stresszhelyzet várhatóan idén is fennmarad.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)