Nem a szexről szól, és rengeteget lehet vele keresni – állítja Gattyán György a szexkamerás weboldalairól. A témát kutató társadalomtudósok másképp látják a neki dolgozó nők helyzetét.

„Nyomja meg a gombot!” – ezzel a szöveggel promotálja óriásplakátokon az elképzelt digitális tudásközpontját a politikai szerepvállalását hetek óta lebegtető Gattyán György. Magyarország harmadik legvagyonosabb emberének választási nekibuzdulása inkább kelti a szélhámosság érzetét, és a kép akkor sem tisztul, amikor a vagyona alapját és jelenleg is legfőbb bevételi forrását jelentő szexkameraüzletről, a 2001-ben alapított LiveJasmin.com-ról és a később létrehozott Jasmin.com-ról beszél.

Szerinte a szexipar nemhogy nem szégyellni való, de egyenesen menőnek számít amerikai milliomos körökben, ahová állítása szerint ő is bekerült, és a pornográf jelző ellen is tiltakozik.

Katona Noémi társadalomkutató azonban máshogy látja: szerinte Gattyán oldalán valóban „személyes virtuális kapcsolat” van a modell és a felhasználó között, de ettől még a szexuális tartalom áll a középpontban. A nyersebb, agresszívebb tartalmú ingyenes pornóoldalakhoz képest a szexkamerás világban hangsúlyosabb az „érzelmi munka” a modellek részéről. Hiszen ezt diktálja a profitérdek: a modell és a platform is akkor kap több pénzt, ha a felhasználó minél több időt tölt az oldalon.

A szakértő szerint a modellek nagyon kis része keres jól valójában, és nem is egyenlőek a viszonyok.

„Egy amerikai modellnek elég pár percig mosolyognia, máris többet keresett, mint egy keleteurópai, akinek durvább dolgokat kell bevállalnia” – magyarázza Katona.

Úgy véli, óriási szerepe van a LiveJasminnek abban, hogy a pornóipar ekkorára nőtt

Arról, hogy honnan érkezik a modellek jelentős része, és kikből verbuválódnak a magyar lányok, a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban és a hvg360-on olvashatnak.

© HVG