Bréking. Közel 6 milliárd hitelt vesz fel Miskolc

Engedélyezte a korábbi városvezetés által megkezdett Dayka-átkötés nevű összekötő út költségeinek finanszírozásához 320 millió forint hitel felvételét, de a szintén az előző városvezetés által megkezdett és félrekalkulált fejlesztési projektek befejezéséhez szükséges több, mint 2 milliárd forintos hitelt már nem. Ezt oldja meg a város, ahogy tudja.

Új elektromos buszok beszerzéséhez Miskolc nyert 2021-ben 1,5 milliárd forintot az EU-tól, az önrész biztosításához szükséges 642millió forint fejlesztési hitel felvételéhez a kormány hozzájárult, továbbá engedélyezte, hogy az önkormányzat részletre vásárolja meg a Tokaj szolgáltatóházat (mivel a részletfizetés is éven túli kötelezettség, ezért kormányengedélyhez kötött).

A MIHŐ Kft. számára engedélyezte a kormány több, korábban saját erőből már megvalósított fejlesztés – gerincvezetékek cseréje – utólagos finanszírozását 435millió forint hitelösszegben.

Engedélyt kapott a Miskolc Holding 3,4 milliárdos forgóeszközhitele is, amely többségében fejlesztési, kisebb részben pedig működési költségeket fedez, továbbá zöld utat kapott egy egymilliárdos hitelkezességvállalás is.

Ez összesen 5,8 milliárd forint. Nem kevés pénz, de nem is különösebben kirívó, sőt.

Debrecennek többet engedtek

Debrecen város Holding cége csak működésre 3,7 milliárd forint hitelt vesz fel és ami döbbenetes, Debrecen tömegközlekedési cége 18 milliárd (!!!) forint kölcsönt vesz fel a működésének a finanszírozásához. 18 milliárd forint több, mint háromszor annyi, mint amennyi hitelt fejlesztésre és működésre összesen felvesz Miskolc városa, a Miskolc Holding és a tagvállalatai. A Debrecennek folyósítható 18 milliárd forint hitel Miskolc teljes működési költségvetésének a fele, amit Debrecen csak a tömegközlekedésének a működtetésére kap kölcsönbe.

Eger 400 millió forintos fejlesztési kölcsönt szeretett volna felvenni, amiből 63 millió forint erejéig adott engedélyt a kormány.