Az átvilágítás ténye abból a válaszból derül ki, amelyet Kassai Dániel ellenzéki önkormányzati képviselő kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól. Ennél többet nem is tudni meg belőle. A vádhatóság gyanúja szerint Völner Pál az elmúlt években összesen 83 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el.

Kassai Dániel Facebook-oldalán azt írja, az Alkotmányvédelmi Hivatal válasza szerint 2015 és 2021 között kétszer is átvilágították a korrupciógyanúba keveredett Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszterhelyettesét és parlamenti államtitkárát. Az önkormányzati képviselő szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetése felelősségét is felveti, miért nem találtak semmit, ami alapján büntetőeljárás megindítását kezdeményezték volna Völner ellen.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én

EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN:

Felfüggesztették a mentelmi jogát, de akár dupla végkielégítést is kaphat Völner Pál

Varga Judit, Pintér Sándor és az Alkotmányvédelmi Hivatal felelősségét firtatja

Kassai Dániel az Alkotmányvédelmi Hivatal válasza alapján arról ír, hogy a törvény szerint ha egy nemzetbiztonsági ellenőrzés során kockázati tényező merül fel az átvilágított személlyel kapcsolatban, a hivatal főigazgatója tájékoztatja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, vagyis Pintér Sándor belügyminisztert.

Kassai szerint ha volt ilyen tájékoztatás, akkor azt Pintér Sándornak meg kellett kapnia. Ezt szerinte a nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő, egy adott ügyre vonatkozó iratok alapján könnyű bizonyítani. Kassai ennek alapján úgy véli, ha kiderül, hogy Pintér Sándor hallgatott, akkor neki is vállalnia kell a politikai következményeket, ahogy Varga Juditnak is.

Kassai szerint ugyanakkor felelős lehet az Alkotmányvédelmi Hivatal a Völner-vizsgálat alatt regnáló főigazgatója is, hiszen kétszeri nemzetbiztonsági ellenőrzés után sem tettek feljelentést, noha a törvény kimondja, hogy nemzetbiztonsági kockázat áll fenn, ha az ellenőrzött személy nem alkalmas jogviszonyának illetéktelen befolyástól mentes ellátására.