Skip to content

A bukarestiek jobban élnek, mint a budapestiek

A bukarestiek jobban élnek, mint a budapestiek

Euróban számolva egy bukaresti lakos számára jóval nagyobb elkölthető jövedelem áll rendelkezésre, mint egy budapestinek. Ám Romániában nagyok a területi különbségek. Az országos átlagokat nézve Románia és Magyarország fej fej mellett állnak.

Egy romániai lakos átlagban 7 453 eurót költhetett el idén – írja a Maszol.ro hírportál a Gfk piackutató cég nemzetközi összehasonlító tanulmánya alapján. Ez szinte pontosan a fele 42 európai ország 15 055 eurós átlagának. A tanulmányból kiderül, hogy Romániában a régiós eltérések markánsabbak, mint Magyarországon.

A legtöbb európai országhoz hasonlóan Romániában is a fővárosban és vonzáskörzetében a legnagyobb a vásárlóerő. Bukarestben és Ilfov megyében átlagban 13 100 euró költőpénze van egy lakosnak. Ez csak 13 százalékkal marad el az európai átlagtól, ellenben 76 százalékkal nagyobb az országos átlagértéknél. Románián belül a Kárpátokon belüli három fejlesztési régióban a legnagyobb a vásárlóerő. A Gfk adatai szerint a Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyékből álló dél-nyugati régió áll a legjobban, ahol a lakosoknak az országos átlagnál 13,6 százalékkal több pénz áll a rendelkezésükre. A Székelyföldet is magába foglaló központi régióban a vásárlóerő 105,8 százaléka az országos átlagnak, míg az észak-nyugatiban 100,6 százaléka.

Az egykori Ókirályságban, Bukarest kivételével a vásárlóerő mindenhol az országos átlag alatt van. 84,5 százalékkal a dél-keleti régió helyzete a legjobb, ami főleg Konstanca megye viszonylag fejlett gazdaságának tudható be. A legkevesebb pénzből, évi 5 300 euróból az észak-keleti régió lakói gazdálkodhatnak. Ez az összeg 71,2 százaléka az országos átlagnak.

Magyarországon is a főváros a leggazdagabb térség, azonban a régiós különbségek kisebbek, mint Romániában: Budapest vásárlóereje 35 százalékkal alacsonyabb a az európai átlagnál, a magyar átlagot pedig 27 százalékkal haladja meg. A Budapesten élőknek egy főre vetítve 9 722 euró áll rendelkezésükre – ami egyben azt jelenti, hogy legalábbis euróban számolva a bukaresti vásárlóerő jelentősen meghaladja a budapestit. Ugyanakkor a magyar országos átlag (még) valamivel magasabb, mint a romániai országos átlag.https://hvg.hu/gazdasag/20211230_A_bukarestiek_jobban_elnek_mint_a_budapestiek

                

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.3 Comments

 1. Névtelen
  2021.12.31. - 05:28

  FEJ-FEJ MELLETT, DE 2022-BEN BEELŐZNEK A ROMÁNOK IS . . .

 2. Névtelen
  2021.12.31. - 08:07

  “A 100000 dacia lodgy országában kinek állt érdekében a román gdpt gyarapítani állami pénzből?”

 3. Névtelen
  2021.12.31. - 08:23

  Hadde mink elöre megyünk, nem?
  Hattra?
  Dikk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Északhírnök