Titokban vágott is. Elhunyt Jean-Marc Vallée a Mielőtt meghaltam rendezője

December 26-án váratlanul, mindössze 58 éves korában elhunyt a francia-kanadai származású rendező, Jean-Marc Vallée, akit az utóbbi évekből olyan sorozatok kapcsán ismerhettünk, mint a Hatalmas kis hazugságok vagy az Éles tárgyak.

Vallée a 80-as években kezdte a szakmát, de sokáig csak videoklipeket, illetve rövidfilmeket forgatott. Az igazi filmes sikereire a 2000-es évekig kellett várnia: a C.R.A.Z.Y., majd pár évvel később Az ifjú Viktória királynő is remek kritikai visszhangot kapott, ez utóbbi még egy Oscar-díjat is nyert a legjobb kosztüm kategóriájában.

Elhunyt Jean-Marc Vallee

Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Legnagyobb sikereit a 2010-es évek első felében érte el: a Mielőtt meghaltam 3 Oscar-díjat zsebelt be, köztük a legjobb férfi fő- és mellékszereplőnek járót is, melyet Matthew McConaughey, illetve Jared Leto vihettek haza, de Vallée is ezért a filmért kapta meg egyetlen Oscar-jelölését, igaz nem íróként vagy rendezőként, mely munkásságáról a legtöbben ismerhetik, hanem vágóként, ugyanis bár általában álnéven, de ebben a szakmában is folyamatosan alkotott. – összegzi munkásságát az IGN.hu.

Jean-Marc Vallée halálának oka egyelőre nem ismert.