A legrémületesebb az a szöveg, hogy aki a fejfedőt hiányolja

Ha Heller a zsidó temetőben van, nem véletlenül van ott. De mindegy is, hogy miért van ott. Az ő sírja sincs területen kívül.

Aki a sírjához látogat, háromszázezer zsidó nyughelyét látogatja meg. Egy felekezet intézményét. Szent helyét.

Némelyek azzal az állítással próbálkoztak, hogy az államot és az egyházat szigorúan elválasztó Franciaország elnöke nem engedheti meg magának, hogy vallási jelképet, kipát viseljen.

Egyrészt megengedheti magának, amint azt számos felvétel igazolja. Másrészt bármit a fejére tehet, a kalap, a svájci sapka nem vallási jelkép.

A legrémületesebb az a szöveg, hogy aki a fejfedőt hiányolja, az egy minden értelem nélküli, elavult vallási szabályrendszert követ, amellyel ellentétes a liberális szabadság alapján álló és a felvilágosodás szellemét tükröző megközelítés, amely az embert tiszteli az Isten helyett.

Ez bizony a jakobinus-kommunista vallásellenesség hangja, amely azokat igazolja, akik a felvilágosodás egész – ellentmondásos – örökségét összekapcsolják a hit és a hívők megvetésével, alacsonyabb rendűségük, eltűnésre ítéltségük hirdetésével, a vallásüldözéssel, és ebbe a jakobinus-kommunista örökségbe hazudják bele a liberalizmust, amely a különböző felekezetek és a felekezeteken kívüliek szabad és egyenlő együttélésének egyetlen lehetséges kerete.

Ps. Kedves kollégám, Kácsor Zsolt a cikk megjelenése után felhívta a figyelmemet arra, hogy a Mazsihisz honlapjának élén szereplő tudósításon kívül az ő tollából részletesebb riport is megjelent az eseményről, amelyben ez áll: „Habár zsidó létesítményben voltunk, feltűnő volt, hogy a francia államfő – az államot és a vallási, egyházi életet élesen kettéválasztó francia politikai-szellemi hagyományok alapján – nem viselt fejfedőt. A stábjának a temetőbe korábban érkező két tagját hiába győzködtük arról, hogy zsidó létesítményben a férfiaknak fejfedőt szokás – sőt, illik – viselni, a stáb tagjai mélységes udvariassággal ugyan, de elhárították a kérést. Amit megfejeltek azzal, hogy ők sem tettek sem kipát, sem sapkát, sem kalapot a fejükre.” Sajnálom, hogy a honlap élén szereplő tudósításban nem utaltak az eseményről szóló részletesebb riportra. A Mazsihisz képviselői tehát a helyszínen reagáltak, ha erről nem is ejtettek szót a Mazsihisz által jegyzett közleményben. Ez persze az apológia-gyakorlat szomorú tényén nem változtat.https://hvg.hu/360/20211217_Revesz_Sandor_Macron_fel_a_kalappal