Skip to content

Semjén dolgozatát érvénytelennek tekintik az ELTE professzorai

Semjén dolgozatát érvénytelennek tekintik az ELTE professzorai

Felszólították Semjén Zsoltot és egykori témavezetőjét, Molnár Attila Károlyt az ELTE professzorai: tisztázzák, hogyan kerültek a politikus 1992-ben írt szakdolgozatába azok a szövegek, melyeket a konzulens is publikált és a magáénak vall. A 12 professzor – többek között Semjén volt tanárai – szerint mindaddig, amíg ezt a kérdést nem válaszolják meg, a szakdolgozat nem tekinthető érvényesnek. Szombaton Semjén visszautasította az „etikai vádakat” és az oktatóit hibáztatta, amiért 20 évvel ezelőtt nem jelezték neki, hogy tudományetikai problémák merültek fel a dolgozatával kapcsolatban.

„Mélyen elítéli” 12 professzor azt a magatartást, amit Semjén Zsolt 1992-es szociológia szakdolgozata ügyében az ELTE Társadalomtudományi Kara tapasztalt. „Meggyőződésünk, hogy az ügy nem tekinthető mindaddig lezártnak, amíg a két szereplő nem tisztázza nyilvánosan a felelősség kérdését. Ameddig ez nem történik meg, a professzorok szakmai szempontból a szakdolgozatot nem tekintik érvényes munkának” – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának (TÁTK) honlapján közzétett nyilatkozatban.

Az ELTE Társadalomtudományi Kara november 29-én indított vizsgálatot, miután a hvg.hu arról írt, Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának „második javított kiadás” feliratú változatában 14-15 oldalnyi szöveg azonos szakdolgozati témavezetője, Molnár Attila egy 1992-es és egy 1993-as tanulmányának szövegével. A kar dékánja múlt pénteken ismertette a háromtagú vizsgálóbizottság jelentését, amely kimondta, hogy Semjén „súlyos tudományos-etikai vétséget” követett el, de Tausz Katalin azt is leszögezte, hogy további hivatalos lépéseket az eljárásjogi szabályok szerint nem tehetnek, mert szerinte nincs olyan előírás, amely útmutatást adna olyan esetekre, amikor évekkel később, utólag derül ki egy szakdolgozatról, hogy szabálytalanul készült.

Semjén Zsolt helyett az ELTE-s professzorok levelére Havasi Bertalan reagált. „Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton a teljes magyar nyilvánosság előtt kifejtette a témával kapcsolatos álláspontját. Korábbi nyilatkozatának megfelelően az ügyet véglegesen lezártnak tekinti” – írta közleményében, amelyet a Miniszterelnök Sajtóiroda vezetőjeként jegyzett.

Egykori tanárai is elítélik

„Bárki is követte el ezt a vétséget – a szakdolgozó, a konzulens, vagy mindketten együtt –, az ügy sérti az oktatás és a tudományos kutatás erkölcsi alapjait. Az ilyen vétség nem évül el, és erkölcsi megítélése nem igényel külön szabályozást” – fogalmaz az a közlemény, melyet az ELTE Társadalomtudományi Karának 12 professzora írt alá.

Az aláírók között van többek között Fokasz Nikosz tanszékvezető, aki a kilencvenes évek elején több féléven keresztül volt Semjén oktatója, illetve Huszár Tibor, aki Semjén államvizsga-bizottságának elnöke – és a Szociológia Intézet vezetője – volt 1992-ben, valamint Ferge Zsuzsa, Gyáni Gábor, Halmai Gábor, Orosz Éva, Örkény Antal, Pete Péter, Rudas Tamás, Sík Endre, Somlai Péter és Székelyi Mária.

Semjén Zsolt 1992-es szakdolgozata – javított változat
© Stiller Ákos

A vizsgálóbizottság december 3-i jelentése mindössze azt állapította meg, hogy Semjén és Molnár szövegei között jelentős átfedés van. Tausz a pénteki sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, azt nem tisztázták, ki a szerző, szerinte az érintetteknek ezt egymás közt kell megbeszélniük. Semjén egy nappal később sajtónyilatkozatot tett, melyben azt állította, a vitatott szövegeket az oktatóknak ismerniük kellett, „ha bármilyen tudományetikai probléma lett volna, miért nem akkor jelezték”, nem érti, miért utólag állítják „pellengérre”.

Ugyanakkor még aznap megszólalt Molnár is, aki a Mandineren megjelent rövid írásában azt állította, ő csak a szakdolgozat első változatát látta – és adott rá jeles érdemjegyet –, a kiegészített, „javított” változatot nem mutatták meg neki, így nem tudott arról, hogy milyen új szövegrészek kerültek bele. Molnár korábban azt írta szintén a Mandineren, már többször végzett közös kutatásokat a hallgatóival, de az 1992-ben és 1993-ban publikált szövegei az ő írásai, soha nem másolta tanítványai munkáit.

A keddi közlemény szerint „az az általánosságban megfogalmazott vád, amely szerint a Társadalomtudományi Kar oktatóinak útmutatása alapján jött létre a szövegazonosság, besározza a sok ezer tisztességes munkával elkészített szakdolgozatot és a kar becsületét”.

Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, a szakdolgozat első változata vitát váltott ki 1992-ben az ELTE-n, mert az egyik felkért bíráló, egy neves szektakutató vallásszociológus elégtelent, Semjén konzulense, Molnár pedig jelest adott a dolgozatára. Az ellentmondást feloldandó egy harmadik bírálót kértek fel, végül a négyes érdemjegy került Semjén leckekönyvébe.

A politikus állítása – mely szerint az oktatók szólhattak volna már akkor neki – ellentmondásos, hiszen az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, Molnár nem látta a szöveget, tehát nem tiltakozhatott a szövegátvételek ellen, ugyanakkor az említett írások a szakdolgozat benyújtásával vagy egy időben, vagy később jelentek meg, tehát a többi oktató sem tudhatott arról, hogy azok honnan kerültek Semjén dolgozatába.

hvg.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



22 Comments

  1. Anonimus
    2021.12.20. 11:53

    pedig olyan szépen tartja azt a keresztet.

    11
    1
  2. Névtelen
    2021.12.20. 12:14

    Cici alatti szúrás volt már valakinek??

    • Névtelen
      2021.12.20. 12:22

      Epeömlés. Még a végén előkerülnek a Böszme szakdogái.
      Ursula fogja megtalálni a Klárika bőröndjében.😂🤣😂😁

      4
      8
      • Névtelen
        2021.12.20. 12:55

        csitu béla

        3
        1
        • Névtelen
          2021.12.21. 16:53

          ez az „az” a béla?

          • Névtelen
            2021.12.21. 17:22

            igen
            egy ideje leszedem az agymenéseit
            és egyszerre hozom majd nyilvánosságra
            lesz meglepi, a gépe tárva nyitva,

          • Névtelen
            2021.12.21. 17:31

            dehogy az Zsolt 24 huhogótól

            „Tele van botrányokkal az Európai Bizottság elnökjelöltje
            admin Kerner Zsolt
            2019. 07. 03.
            Von der Leyen ugyanis plágiumgyanús bekezdéseket írt a diplomamunkájába, ami miatt egy korábbi védelmi miniszternek le kellett már mondania. De ő megúszta, mert az egyetem csak azt mondta ki, nem megfelelően hivatkozott a dolgozatban, de nem történt szándékos plágium.

            Ennek ellenére kérdéseket vet fel, hogy egy annyira gyenge minisztert neveznek ki a bizottság élére, hogy annak még a saját pártja is örül, mert így végre rendet rakhatnak a minisztériumában.”

      • Névtelen
        2021.12.20. 16:36

        Milyen botrány szükséges ahhoz a sajátaid között, hogy szégyent tudj érezni egyszer miatta?

      • Névtelen
        2021.12.20. 19:13

        Ja még mindig itt tartasz öcskös?Skiccpali után kalimpáltatok egyet gyurcsánnyal. Nem jött be, te meg még mindig ezzel kalimpálsz balf@sz?

        7
        2
  3. Névtelen
    2021.12.20. 20:35

    Ez a fickó úgy ,ahogy van egy nagy darab plágium. Semmi önállóság , a Parlamentben is csak folyton a főni dumájára helyesel, egyetértőleg és intenzíven bólogat. Látszik rajta, hogy legszívesebben ott is benyalna neki.

    11
    • Névtelen
      2021.12.21. 06:19

      Szolgalelkű senki.A gazdi az ilyeneket szereti maga körül

      10
  4. névtelen
    2021.12.21. 07:03

    Emlékeim szerint Semjén valamikor a KTV /Kisipari Termeltető Vállalat/ valamelyik körúti irodájában volt szaladj ide szaladj oda ügyintéző!
    Mekkora utat tett meg azóta!
    Egy biztos, nem azért mert ekkora nagy tehetség, sokkal inkább azért, mert tudja mikor kinek és hol kell nyalni!

  5. repülő
    2021.12.21. 07:06

    A hír összefüghet azzal, hogy szóba jött köztársasági elnöknek való jelölése!
    Érdekes összefüggés!

  6. Anonimus
    2021.12.21. 08:09

    Minden rendszer kineveli a maga vazallusait. Ez az ember egy valódi polgári demokráciában maximum hivatalsegéd lehetne. A szervilizmus mintaképe. Éjjeli előterjesztő.

    11
    • Névtelen
      2021.12.22. 01:36

      Kereszténységet, nemzetet, népet eláruló nímand.

  7. Névtelen
    2021.12.21. 08:56

    a fideszes szavazok tetemes resze kimondottan igenyli, hogy idonkent pofanszarjak oket.

    • Névtelen
      2021.12.21. 10:03

      Ja, ja..

      „A Szem-lő-hegyi lakos államtitkára újra hergel!
      ‼A Kincses Gyula vezette MOK szerint nem elég a pénz…. Még mindig?
      ‼A kormány a ti javaslatotokat fogadta el! Az orvosok bére duplázódott, 2010-hez képest ötszörösére nőtt! Érted, Kincses elvtárs? ÖTSZÖRÖSÉRE! A zalaegerszegi traumatológusok esetéből megtudtuk, hogy 2,7 MILLIÓ forint volt a havi fizetésük (alapbér, ügyelet, stb), és nekik ez nem volt elég….
      Szögezzük le az elején: ez az írás nem a tisztességesen dolgozó orvosoknak, hanem a MOK-nak és a kartellező, az egészségügyet veszélyeztető „orvosoknak” szól (mert ilyen is van, pl. Zalaegerszegen https://bit.ly/3EercCo)
      Kérdezzük egyszerű melósként: ki keres ma Magyarországon 2,7 milliót? Komolyan nem elég ennyi sem? Tényleg ennyire hiányzik a MOK-nak a zsebbe, adózatlanul, feketén fizetett hálapénz? A „drámai hangulatú” videókat azzal kommenteltétek, hogy „Az ügyeleti díj esetében csupán az óradíj 70%-a garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90%-ra megy fel. Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent.”
      Ez nettó hazugság! Az általatok készített és a kormány által elfogadott bértábla esetében a teljesen kezdő rezidens (24 éves?) ALAPBÉRE jelenleg 622 959 forint (ez januártól 687 837 forintra NŐ)
      A 622 959 forint nettója 414 268 forint, ebből az órabér (168 órával osztva) 2 466 forint, ennek a 70 százaléka meg nem 1 300 forint, hanem 1 726 forint – ha már számolunk, és ha már sikerült a lehető legalacsonyabb, kezdő bér esetében is hazudni, és mellé elfelejteni leírni azt, hogy egy 20 éve dolgozó orvos esetében ez a díj már bő 4 000 forint, óránként, az ügyeletben történő alvás ideje alatt is.
      Nos ennyi a teljesen kezdő, zöldfülű rezidens ügyeleti órabére nettóban. Másnak a bruttó órabére sincs ennyi! Mégis meddig akarjátok hergelni a tanárokat, az óvónőket, az egyetemi oktatókat, a többi diplomás dolgozót, akik bére az orvosok bérének a KÖZELÉBEN SINCS?
      Legyen már elég a több milliós lóvé! Ez is egy munkahely, az adófizetők összedobják nektek a pénzt, ti cserébe elvégzitek a munkaköri kötelességeteket. Nem szívességet tesztek – a munkaszerződésetekben leírtakat teljesítitek, cserébe megkapjátok a tőlünk a fizetést! Akinek ez nem elég, nyugodtak keressen magának másik munkát! Valahogy nem láttunk tömeges felmondást! Telex, 444 meg 24.hu cikkeket láttunk, de felmondást nem! Hol keresne az ilyen „orvos” még 2,7 milliót? SEHOL!
      ‼Összegezve tehát: Kedves MOK! „Drámai hangulatban”
      elmehettek „jó messzire”! (az idézőjeles részbe mindenki azt gondoljon oda, amit akar). Sem az országot, sem a kormányt, sem a magyar embereket nem fogjátok többé zsarolni. Ez nem jött össze Zalaegerszegen, nem fog összejönni máshol sem! Európai bért kaptok, cserébe európai szolgáltatást várunk el, nem pedig „drámai hangulatú” videókat karácsony előtt.
      Mindenkinek nehéz a munkája, az ünnepek közeledtével meg főleg, mindenhol év végi hajtás van, mindenki fáradt, csak mások ezt a ti fizetésetek tizedéért teszik, és sok helyen a felelősség sem kevesebb!
      PS: Amikor Kincses elvtárs egészségügyi ÁLLAMTITKÁR volt, 13 százalékkal csökkent az orvosok reálbére, a kórházakat bezárták vagy eladták, 3000 orvost és 6000 ápolót rúgtak ki!

      Szögezzük le a végén is: ez az írás nem a tisztességesen dolgozó orvosoknak, hanem a MOK-nak és a kartellező, az egészségügyet veszélyeztető „orvosoknak” szólt (mert ilyen is van, pl. Zalaegerszegen …)”

      3
      6
  8. Névtelen
    2021.12.21. 16:26

    Majd amikor elmész teli hassal az éjféli misére, és örvendezel, hogy megszületett a Megváltód – gondolj majd arra, hogy azt a zsidó kisfiút a nagyszüleid gond nélkül felrakták volna az Auschwitz felé tartó marhavagonba.
    És gondolj ezekre a Közel-Keleti menekültekre, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, és nem maradt a pár száz eurójukon kívül semmijük, csak az életük és a remény.
    Ne fordítsd el a fejed.
    Ha keresztény vagy, nem teheted meg.
    Mert kereszténynek lenni nem azt jeletni, hogy ájtatos arccal nyakig betakarva eléneklem a Mennyből az angyalt. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy kezet nyújtok a bajban lévőknek. Szerintem.

    • Névtelen
      2021.12.21. 17:41

      Ki nem sz@rja le Homonnay gyűlölködését?

      Miért nem bombázták az Auschwitz felé tartó síneket?

      Homonnay elvtárs az embercsempészek reklám arca?
      Mennyi a profit ezen a piacon?

      • Névtelen
        2021.12.22. 16:37

        Ki nem sz@r le téged?

  9. Névtelen
    2021.12.21. 16:27

    ja

  10. Névtelen
    2021.12.22. 01:41

    Sem önálló gondolatok, sem tudományetika, sem társadalmi hasznosság, Semjén!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük