Az építmény maga amúgy egy technológiai csoda, amely mintegy 65 kilométer hosszan húzódik az Izrael és a Hamász által uralt enklávé közötti határ mentén. Magában foglal egy kifinomult szenzorokkal ellátott földalatti falat és egy videomonitorokkal ellátott föld feletti kerítést, valamint egy haditengerészeti elemet Izrael tengeri partjainak védelmére. 1,11 milliárd dollárba került a megépítése.

A tisztességes megfigyelők számára nyilvánvaló ennek az erőfeszítésnek a célja: megakadályozni a Gázából kiinduló, határokon átnyúló terrorizmust. Miután a Hamász alagutakat ásott a határ alatt, ahonnan a 2014-es háború során izraeliek meggyilkolására és elrablására irányuló rajtaütéseket indított, az izraeli hadsereg kénytelen volt más megoldást találni erre a fenyegetésre, mint egy nagyobb kerítés építése. A válasz valami olyasmi volt, ami a felszín felett és alatt is lezárja a határt.

Mint minden katonai stratégia, az új gát sem vet véget Izrael biztonsági aggodalmainak. Minden hatékony védekező taktika mindig támadó választ vált ki, és fordítva.

A Vaskupola és a Nyíl rakétavédelmi rendszerek a Hamász izraeli civilekre irányuló rakétatüzére válaszoltak. De nem tudják garantálni, hogy minden lövedéket elfognak, mielőtt bárkinek is kárt okoznának, ha a terroristák egyszerre százakat lőnek ki. Azt sem tudják megakadályozni, hogy a palesztinok robbanóanyaggal megrakott léggömböket lőjenek ki a határ fölé, amelyeket a szél hordoz, és amelyek tüzet okozhatnak, gyerekeket sebesíthetnek meg, vagy még rosszabb hatással bírhatnak.

Ugyanígy az új határzár is biztosítani látszik, hogy a Hamász külföldi segélyekből származó, alagútépítésbe fektetett hatalmas összegek nem teszik lehetővé, hogy a határ túloldalán embereket raboljanak vagy gyilkoljanak. Remélhetőleg azt is lehetővé teszi majd, hogy Izrael továbbra is elkerülje, ahogy tavaly májusban tette, a közvetlen gázai behatolást a terrortámadások megállítása érdekében, így mindkét oldalon életeket menthet meg.

De senki sem lehet biztos abban, hogy ez megakadályozza a terroristákat abban, hogy a jövőben más módszereket találjanak ki arra, hogy izraeliek ellen támadjanak.https://neokohn.hu/2021/12/14/az-uj-gazai-hatarfal-az-eletmentesrol-szol-nem-pedig-az-apartheidrol/