Dániában átfésülik az összes pozitív mintát, hogy kiderüljön, mennyire terjed az omikron. Azzal számolnak, hogy Koppenhágában már a héten az az új variáns lehet a domináns. Ehhez képest nálunk egy magánlabor találta meg az első két omikron-fertőzöttet, előtte Izraelben mutatták ki a variánst egy Magyarországról érkező utasban.

Norvégiában is szekvenálják a minták jó részét, ott karácsony előttre teszik, hogy a deltát háttérbe szorítja az omikron, és attól tartanak, hogy rekordszámú koronavírusos lenne a kórházakban, ha nem szigorítanának. Ezért az éttermekben és a bárokban nem lehet alkoholt árulni, ahol csak lehet, távmunkára állítanák át a dolgozókat, valamint korlátozzák az edzőtermek és az uszodák használatát.

Mark Rutte holland kormányfő is azt jelentette be, hogy újabb négy héttel meghosszabbítják a november közepe óta érvényes korlátozásokat. Január 14-ig az éttermek, kulturális terek, sportlétesítmények és üzletek – az áruházak kivételével – csak délután ötig lehetnek nyitva, és egy héttel előrehozzák az általános iskolákban szokásos karácsonyi szünetet is. Azt mondta, hogy „úgy tűnik, túl vagyunk a legújabb hullám csúcsán, de van okunk aggodalomra” – fogalmazott Rutte az MTI tudósítása szerint.