Völner. Borsod megyében is lehet pályázni végrehajtónak

Fegyelmivel kizárt végrehajtó is boríthatott

Megüresedhet bírósági végrehajtói praxis oly módon is, hogy például a végrehajtót fegyelmi eljárásban kizárják a karból valamilyen súlyos vétség miatt. Ilyen meglehetősen ritkán fordul elő, pedig a 2015 előtti időkben a 170 aktív kamarai tag közül mintegy 20 ellen indult büntetőeljárás, közülük 2 esetében született jogerős, elmarasztaló ítélet.

Kíváncsiak voltunk, hány fegyelmi indult 2015 óta, amióta karként működik a testület. Ez ugyanis nem található sem az MBVK honlapján, sem a felügyeleti hatóságén. Mindkét szervezettől kikértük ezt, valamint több más adatot is – például a letartóztatásban lévő jelenlegi elnök Schadl György vagyonnyilatkozatát –, de cikkünk megjelenéséig egyik helyről sem kaptunk se adatokat, se választ.

A fegyelmikhez kapcsolódik, hogy a hvg.hu információi szerint egy olyan egykori végrehajtó jelzése is segíthette a kar elnökének és így közvetve Völner Pál igazságügyi államtitkár bukásához is vezető titkos információgyűjtést majd nyomozást, akit

idén zártak ki egy fegyelmi eljárás eredményeként, és aki már a kamarai időszakban is korrupciógyanúba keveredett vezetők egyike volt.

Ha már gyanúk: abból van bőven a letartóztatott elnök, Schadl György ellen is. A Partizán videója hívta fel a figyelmet például arra, hogy furcsa körülmények között jutott önkormányzati ingatlanokhoz fideszes kerületekben: 2019 nyarán például Erzsébetvárosban egyszerre nyolc ingatlant vásárolt meg úgy, hogy egyedüli ajánlattevő volt, ráadásul pont a kikiáltási árat ajánlotta fel vételi árként.

Schadlt egy másik ügyével szembesítette is a Mi Hazánk jobboldali radikális párt elnöke, Toroczkai László. Neki Schadl elismerte, hogy volt korábban egy kényszerítéssel kapcsolatos bírósági ügye, de felmentették. Azt mondta, az ügy „házon belülről jött”: egy végrehajtójelölt azzal vádolta, hogy a végrehajtóvá válásához szükséges jelentkezési kérelmének visszavonására kényszerítette.

Völner Pál a második áldozat a sorban

Érdekesség, hogy az államtitkári posztjáról lemondott Völner Pál már a második igazságügyi államtitkár, aki a bírósági végrehajtókkal kapcsolatos botrányba bukik bele. Patyi Gergelynek 2015-ben az lett a veszte, hogy kiderült: egyik ismerősének cége kapta feladatul a végrehajtói kamara átvilágítását. Az 5,6 millió forintos megbízást a tárca végül visszavonta, Patyi pedig lemondott.