Megyetörténet. Csontos Laci. – Nem akartam az összes töltényemet egyszerre ellőni
Három történelmi regényét és egy falumonográfia megírását követően Borsod-Abaúj-Zemplén településeinek múltjáról készített könyvet Csontos László megyetörténész, újságíró, akit mostani, ötödik kötete után már joggal illet meg az írói titulus is.

Az én megyém című kötet bemutatóját szerda délelőtt tartották a Géniusz Könyváruházban.

– Elsősorban a megye lakosságának szól a könyv, azoknak, akik jelenleg is itt élnek. Bízom abban, hogy számukra is tudok új információkat, érdekes történeteket átadni saját lakóhelyük múltjáról – mutatott rá Csontos László. – Másodsorban azokat céloztam meg, akik itt éltek, de különböző okokból elköltöztek a megyéből az ország más tájaira, esetleg külföldre. Szeretném őket némi „hazai munícióval” felvértezni. Harmadszor azokhoz is szerettem volna utat találni, akik csak látogatóba érkeznek hozzánk, szeretnének kirándulni egyet a megyében. Azt szeretném elérni, hogy ők is tudják, hová érkeznek: lássák az értékeinket és célirányosan fedezhessék fel a megyét.

A szerző szerint Az én megyém nem egy klasszikus megyekönyv, ami időrendi sorrendben veszi az eseményeket.

– A kötet a megszokott történelmi munkáktól eltérő koncepciót követ: történetekre építkezik, különlegességekre, eseményekre, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, és a trianoni békediktátum aláírását követően hozzánk került Gömöri járást mutatják be.

Csontos László elmondta, a mostani könyv mellé még kiférne egy hasonló – talán vaskosabb – megyetörténeti kötet.

– Nem akartam az összes töltényemet egyszerre ellőni. Majdnem mindegyiken jártam a megye 358 települése közül. Sikerült megismernem a történeti múltjukat. Nyugodt szívvel mondhatom, van még miről írni, érlelődik bennem a folytatás, ez azonban nem csak rajtam múlik: szükség van a lakóhelyük történeteire fogékony, lelkes olvasókra és megfelelő mecenatúrára is.

– Azok az aprónak tűnő helyi értékek, amik például ebben a könyvben is megjelennek, nyomtalanul eltűnnének, ha nem íródna egy-egy ilyen kötet – fejtette ki véleményét Szinay Attila államtitkár a bemutató során. – A világ változik, a történelem folyamában települések tűnnek el és születnek, időnként elmozdulnak az országhatárok is. Ha azonban a Csontos Lászlóhoz hasonló emberek összegyűjtik azokat a történelmi ismereteket, amik a saját korukban fontosak, akkor a múlt dolgait biztosan tovább tudjuk adni az utánunk következő nemzedékeknek – fogalmazott a közigazgatási államtitkár, aki szerint a most bemutatott könyv nagyon jó ajándék azoknak, akik nem ismerik úgy, olyan részletekbe menően a megyét, mint a szerző.

Szunyogh László városi főépítész a kötet kifejezett értékének tartja, hogy Miskolc is komoly szerepet kapott benne.

– A régió két nagyvárosa – Miskolc és Kassa – között van már egy gyors kapcsolat az autópálya formájában, de akad egy sokkal meghittebb, lassú kötelék is: a Csereháton vezető útvonal, a maga szegénység által konzervált, mégis gyönyörű természeti és épített környezetével. Azért is örülök ennek a könyvnek, mert ugyanígy kapcsolódik benne össze megyeszékhely, és az azt körülölelő  térség története – emelte ki Szunyogh László.