ELEKTROMOS ROLLERREL IS KÖZLEKEDHETÜNK A MISKOLCI  ÁLLATKERTBEN
Több mint 22 millió forintból speciális közlekedési tanösvényt adtak át szerdán a Miskolci Állatkertben.

A sétány csaknem nyolcszáz méteren kapott szilárd burkolatot és tíz elektromos rollerrel is gazdagodott a Vadaspark. A kiépített közlekedési utakon a KRESZ-szabályok megismerését több mint húsz jelzőtábla segíti. De a beruházás része az a három számítógépes információs állomás is, amelyeken a közúti balesetek és az áldozattá válás megelőzését segítő praktikákat mutatnak be a látogatóknak.

A beruházás egy széleskörű összefogás eredménye.

– A Városgazda Nonprofit Kft. útépítési kezdeményezéséhez csatlakozott a miskolci önkormányzat, így sikerült ezt a speciális közlekedési tanösvényt megvalósítani, ami nem csupán megkönnyíti a gyalogos közlekedést, de akár e-rollerrel is közlekedhetünk az állatkertben – hangoztatta Jánosi Ferenc, a Miskolci Állatkert vezetője.

A tanösvény a miskolci önkormányzat és a megyei rendőr-főkapitányság együttműködésében valósult meg. A projekt folytatása az állatkert átfogó fejlesztésének, melynek előző ütemét még májusban befejezték. Ennek keretében felújították a régi, annak idején közadakozásból épült bejárati kaput, elektronikus beléptetőrendszert, akadálymentes parkolót, kerékpártárolót és új fogadóépületet alakítottak ki, tárgyaló- és oktatótermekkel, valamint egy vizes blokkal. És ekkor készült el az akadálymentes sétány a Száhel bemutató épületig, amely többek között egy oroszlán- és sivatagihiúz-kifutót is magába foglal.

A sétány folytatásaként alakították ki az új, térköves szakaszt, melynek köszönhetően még több fő látványelem érhető el szilárd burkolaton, így akár a kisgyermekkel, babakocsival ide látogatók is biztonságos körülmények között tudják megközelíteni az állatkert látványosságait.

– Az önkormányzat nehéz anyagi helyzete ellenére is fontosnak tartja, hogy fejlessze a meghatározó, jelentős látogatószámmal büszkélkedő turisztikai attrakciókat – hangsúlyozta Veres Pál polgármester. – Példaértékű az összefogás, de az is, hogy ennek köszönhetően ilyen gyorsan kiépült a tanösvény. A kivitelezéshez az önkormányzat 6 millió forinttal járult hozzá.

A fiatalok természeti környezetben, játékosan sajátíthatják el a közlekedési szabályokat, köszönhetően a kihelyezett közel kéttucat közlekedési táblának. Kiss Attila megyei rendőrfőkapitány örömét fejezte ki, hogy létrejött a tanösvény, hiszen ha balesetmegelőzésről van szó, akkor minden eszközt megragadnak, hogy a példaértékű kezdeményezéseket meg tudják valósítani.

A tíz elektromos rollert, azok töltőit és a hozzájuk tartozó védőeszközöket – sisakokat, kesztyűket – a MOL biztosította. Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója hangoztatta: elkötelezettek abban, hogy a jövő generációi egy sokkal fentarthatóbb, karbonsemleges világban éljenek.

A tanösvényen három digitális állomást, információs pultot is kialakítottak, aminek segítségével rávilágítanak az internet világának veszélyeire. Multimédiás tartalmakkal igyekeznek tanácsokat adni, hogy senki ne váljon áldozattá. Ezt az Isaac Pan Corp Reorg Kft. támogatta, melynek tulajdonosa, Oláh Tibor azt mondta, szeretnék, ha a fiatalok a digitális világban is érdemi információkat kapjanak olyan témákban, mint a közlekedésbiztonság, vagy éppen az áldozattá válás. És ők ebben tudnak segíteni intenzív, izgalmas információs pultok segítségével.

Az elkészült projekt célja, hogy az állatkertbe látogató fiatalok olyan kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek a hétköznapi élethez és a biztonságos környezet megteremtéséhez szükségesek. A tanösvény kiépítése miatt három fát ki kellett vágni, de az ünnepélyes átadón ezeket közösen pótolták