Bréking. Volner János megtámadta, de a Kúria átengedte a Fudanról szóló népszavazást

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemrről és a 270 napos álláskeresési járadékról szóló népszavazási kezdeményezéseket, amiket még Karácsony Gergely főpolgármester adott be júliusban. Karácsony akkor benyújtott 5 kérdése közül augusztus végén kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság.

Az egyik így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Ezt azonban a kérdés költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva megtámadták, így került az ügy a Kúria elé. A Kúria szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta.

Karácsony Gergely másik kérdése így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Ezt a kérdést szeptemberben támadta meg Volner János független képviselő, aki minden fontos ügyben a kormánypártokkal szokott szavazni. Beadványában a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozott, a Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta.

Áprilisban szivárgott ki az a tervezet, amiben a kormány 540 milliárdosra becsült a kínai egyetem megépítésének költségeit. Mindez jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.https://444.hu/2021/12/08/atengedte-a-kuria-a-fudanrol-szolo-nepszavazast