Völner. Ezért 5-10 évet lehet kapni

Völner Pál esetében is az lesz a kérdés, hogy ha kiadja a Parlament és tényleg meggyanúsítják, felmerül-e a letartóztatásba helyezése.

Nagyon egyszerűen fogalmazva: ha a gyanúsított feltételezhetően az eljárás meghiúsítására törekszik, akkor le kell csukni, ha viszont nem rejtőzik el, nem zavarja össze a bizonyítást, védekezhet szabadlábon.

Kérdés, hogy egy ennyire befolyásos embernél – aki nemcsak parlamenti képviselő, hanem az elmúlt 10 évben államtitkár is volt – lehet-e feltételezni, hogy semmiképpen nem fogja a befolyását az ügye elsimítására megpróbálni alkalmazni.

hvg360: Az ügyészség szó szerint azt írta, „Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.” Ez milyen súlyú ügy?

L. M.: Ezért 5-10 évet lehet kapni. Az ilyen súlyú ügyeknél nagyon ritka, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Simonka György és Boldog István esetében nem tudjuk kizárni, hogy azért maradhatott el a letartóztatásuk, mert szükség van rájuk a kétharmad miatt a Parlamentben. Simonka Györgynek Kövér László írt is egy kikérést a bírósághoz annak érdekében, hogy halasszák el a tárgyalását, mert fontos szavazás volt a Parlamentben.

Ilyen szempontól Völner Pált sem nélkülözhetik. Hónapok múlva, ha kicsit megizmosodik az eljárás, az lesz a dilemma, hogy tényleg el tudnak-e járni azzal az állami vezetővel szemben tisztességesen, aki részt vesz olyan döntések, törvények megszavazásában, ami az igazságügy működését is befolyásolja.https://hvg.hu/360/20211207_ligeti_volner_korrupcio_ner

Fotó Archív. Völner Miskolcon