Hadházy kiborította bilit. Eltolták volna a választásokig..,

Az ügyet Hadházy Ákos vitte tovább, aki vasárnap saját Facebook-oldalán már tényként közölte, hogy a Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. A képviselő posztolta a tulajdoni lapokat is, melyek bizonyítják, hogy a Főügyészség kezdeményezte Schadl és felesége ingatlanjainak zár alá vételét.

Az Azonnalinak adott interjúban Hadházy arról is beszélt, hogy Schadl kenőpénzt fogadhatott el a végrehajtási megbízások osztogatásáért, a szálak pedig az Igazságügyi Minisztérium felső szintjéig is nyúlhatnak.

Ezután már csak egy gyenge próbálkozás maradt a kormánypárti Origótól, mely leleplezőnek szánt cikkében bosszúról írt, és azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Schadl feleségének édesanyja korábban Gyurcsány Ferenc titkárnője volt.

Ekkor azonban valószínűleg a legfelsőbb szinteken is tarthatatlan volt a botrány, így kedden maga a Legfőbb Ügyészség árulta el, hogy az ügyben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára – nem mellesleg a Magyar Bírósági Végrehajtói Karra kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos – az érintett, aki a gyanú szerint 2019 óta 2-5 millió forint közötti összegeket kapott rendszeresen Schadl Györgytől, hogy bizonyos dolgokat elintézzen neki.

© MTI

A közleményből derült ki az is, hogy az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

24.hu közben azt is megtudta, hogy a vesztegetési ügy gyanúsítottjait régóta figyelték a hatóságok. A vádhatóság már szeptember 16. óta nyomoz, azt megelőzően – tehát a nyár folyamán is – a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzett felderítést az ügyben.

Völner lemondására sem kellett sokat várni, néhány órával a közlemény nyilvánosságra kerülése után ügyvédjén keresztül üzente meg, hogy bár „nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte”, vállalja az ügy következményeit.

Miért titkolóztak?

Ahogy az a fentiekből is látszik, a Völner-ügynek, valamint Schadl György letartóztatásának a legszembetűnőbb vonása az, mennyire igyekezett azt heteken át titokban tartani a kormányzat. Hogy ennek a botrány elkerülése mellett voltak-e más okai, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy a háttérben ne folytak volna előkészületek arra, hogyan lehet a botrány kitörését mérsékelni.

A hvg.hu értesülései szerint a kormánypártok mindent megpróbáltak megtenni annak érdekében, hogy az egészen a kormányzatig nyúló kínos ügy bizonyos, például Völner érintettségét bizonyító részletei minél tovább titokban maradjanak, lehetőleg egészen a választásokig ne legyen ez meghatározó téma. Abban, hogy ezt nem sikerült még hosszú hónapokig titokban tartani, nagy szerepe volt a bírósági végrehajtói kar elnökének letartóztatását kapargatni kezdő sajtónak és Hadházy Ákos ellenzéki képviselőnek, aki Polt Péter kérdésekkel bombázása mellett az ügy számos részletét időközben feltárta. Mindezek miatt információink szerint nem volt már tovább tartható a titkolózás, így elkerülhetetlen volt Völner mentelmi jogának kikérése is, amivel viszont az ügy azonnal reflektorfénybe került.

A kormánysajtóból sem derül ki egyelőre plusz információ, a Magyar Nemzet csak az ügyészségi közleményt idézte szó szerint, melyet az Origo szemlézett.

Legfelsőbb szintekről mindenesetre eddig nem érkezett reakció a történtekre. Sem Orbán Viktor, sem pedig Völner közvetlen főnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalt meg – utóbbinak a legfrissebb Facebook-posztja (melyet már a közlemény után adott ki) a Magyar Bankszövetség ünnepi vacsorájáról szólt. Igaz, az igazsáügyi tárca annyit közölt, hogy helyes döntésnek tartják Völner lemondását, hiszen nem tudná ellátni a feladatát, de bíznak benne, hogy tisztázni fogja magát. A miniszterelnök egyelőre csak a 13. havi nyugdíj aláírásáról szóló jó hírt tartotta fontosnak megosztani követőivel.

Lemond Völner Pál
 hvg.hu ITTHON