Alakul a töténet… Lemond Völner a Pegazusos ember, akinek Varga Judit volt a főnöke

Völner Pált azzal gyanúsítják, hogy milliós összegeket fogadott el rendszeresen Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Völner Pál állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár – írta a 24.hu Völner közleménye alapján.

Völner Pál közleményét ügyvédje, Papp Gábor juttatta el a sajtóhoz, azt írták, együttműködik a hatóságokkal, kihallgatásra bármikor rendelkezésre áll.

Kedden délelőtt közölte Polt Péter legfőbb ügyész egy, a sajtónak is kiküldött, valamint az ügyészség honlapján is megjelenített közleményben, hogy hivatali vesztegetés és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az igazságügyi miniszter helyettes minisztere abban az ügyben érintett, aminek részeként letartóztatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, Schadl Györgyöt. Az ügyészség reggeli tájékoztatása szerint Völner, aki 2019 augusztusa óta a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos 2-5 millió forint közötti összeget kapott rendszeresen Schadl Györgytől, hogy bizonyos dolgokat elintézzen neki.

A közleményben az ügyészség kiemelte, hogy az államtitkár a gyanú szerint jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, valamint igazgatási jogkörével egyaránt visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz Schadl kéréseinek megfelelően.

„Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti” – írta a reggel kiadott közleményben Polt Péter.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az utóbbi napokban jelentősen dagad a botrány a Bírósági Végrehajtói Kar körül: korábban Hadházy Ákos független parlamenti képviselő írta meg, hogy a testület elnöke, Schadl György ellen a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, az elnököt pedig le is tartóztatták. Az ügyészség közleménye szerint nem Schadl az egyetlen, aki letartóztatásban van: mint írták, az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, közülük közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Hadházy Ákos december eleje óta posztolt Facebookon folyamatosan az üggyel kapcsolatban. A független országgyűlési képviselőhöz jutott el elsőként az információ, hogy Schadl György saját végrehajtói praxisa jelenleg nem működik, felesége helyettesíti. Hadházy december másodikán azt írta, tudomása szerint Schadlt a repülőtéren vették őrizetbe, amikor Dubajba indult volna.

Hadházy információját erősítette meg nem sokkal később a Blikk értesülése is. A bulvárlap azt írta, hogy Schadlt november 12-én vitte el a rendőrség, mielőtt Dubajba indult volna. A Blikk szerint azonban Schadl felesége nem helyettesíthette férjét praxisában, mert a szintén végrehajtó nőt szintén elvitték a rendőrök. A Blikk szerint Schadl György feleségét bűnügyi felügyelet alatt tartják.

A kormány hivatalos honlapján megtalálható önéletrajz tanúsága szerint Völner 2010 óta egyéni országgyűlési képviselő, 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárává. 2014 és 2015 közt az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke is volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára.

Völner a Fidesz Komárom-Esztergom megyei szervezetének tagja 2006 óta, az esztergomi szervezetet 2015 óta elnökként vezeti. Szintén 2015 óta áll a Magyar Hajózási Országos Szövetség élén.

Völner neve legutóbb a Pegasus-botrány apropóján kapott nagy nyilvánosságot, mert főnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta róla a Telexnek, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket. Völner nem volt hajlandó sem a Pegasus kirobbanásakor, sem most személyesen nyilatkozni, ősszel a legkülönfélébb magyarázatokkal tartotta távol magától az újságírókat.

Időközben lapunk is elérte Papp Gábort. A hvg.hu arra is kíváncsi volt, hogy ha Völner Pál állítása szerint nem követett el bűncselekményt és tiszta a lelkiismerete, akkor vajon miért mondott le. Papp Gábor azzal hárította el további kérdéseinket, hogy a fenti, rövid közleményen kívül további közlendőjük nincs, így ezt a felvetésünket sem kommentálná.

Völner Pál hivatalos Facebook-oldala cikkünk írásának pillanatában nem elérhető, magánemberként azonban továbbra is megtalálható a legnagyobb közösségi oldalon. Völner nős, három felnőtt gyermeke és három unokája van.