Hegesztett hálóból összehajtogatott, hegyes végű tüskékkel szórta tele a Lillafüredi Erdészet területét valaki az ősszel. Az eset még szeptember végén nagy felháborodást keltett a közösségi oldalon. Sokan írtak arról, hogy bizonyára nem gondolkodik normálisan, aki ilyet tesz, hiszen a földből kiálló, éles tüskék súlyos sérüléseket okozhatnak a kerékpáros és gyalogos turistáknak, ha pedig ló hátán túrázik valaki az erdőben, és a lova belelép a hegyes vasba, biztos, hogy ledobja hátáról a lovasát. A kommentelők között vannak olyanok is, akik megjegyzik, talán nem kellene az erdőben motorral és quaddal száguldozni, akkor a vastüskékre sem lenne szükség.

A veszélyes akadályokról Bejó László tett fel fotókat a közösségi oldalra. Ő gyakran járja a Miskolc környéki erdőket, igazi szívügyének érzi a természet védelmét. Mint írja, a tüskéket a gulicskai vonal lillafüredi és bükkszentlászlói oldaláról jelezték az erdészek.

– Felháborító, ami történt! Rendkívüli balesetveszélyt jelentenek a hegyes vasdarabok. Egészen biztos, hogy szándékos cselekedetről van szó, hiszen ilyesmi nem terem az erdőben. Információim szerint csakis olyan járművek sérültek meg, amelyek jogosan tartózkodtak az erdőben. Öt esetről tudok, erdészek, fakitermelő vállalkozók és bükkszentkereszti lakosok gépkocsijai bánták a „vastüskés akciót”. Azóta az erdészek igyekeznek felhívni a kerékpáros és gyalogos turisták, valamint a futók figyelmét is, hogy óvatosan közlekedjenek a veszélyes szakaszon – mondta László.

A közösségi oldalon az egyik hozzászóló azt veti föl, hogy mágneshorgászok segítségével kellene összeszedni a fémtüskéket. Egy másik hozzászóló pedig arra emlékeztet, hogy jó pár évvel ezelőtt, szintén a quadosok és motorosok ellen valaki úgy próbált meg védekezni, hogy drótot feszített ki a fák közé. (Fataj.hu)

A vastüskék észlelése óta nem derült fény az elkövetők kilétére, így az erdészet a napokban megtette a feljelentést a rendőrségen. A megtalált veszélyes tüskét és horgot pedig azonnal felszedték.