Skip to content

EMA: Jön az ötödik uniós vakcina, hétvégére pedig kiderülhet, jók-e a mostani oltások az omikron ellen

Hétvégére várja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az első adatokat arról, hogy a meglévő oltások védenek-e az omikron variánstól. Többek között erről is beszélt az Európai Parlamentben Emer Cooke, az ügynökség vezetője. Azt is bejelentette, hogy néhány héten belül forgalmazásra ajánlja az ötödik Covid–19 elleni vakcinát, a Novavax cég fejlesztését.

Emer Cooke szerint az engedélyezett Covid-oltások „hatékonyak maradtak, és továbbra is megmentik az embereket a súlyos betegségektől és a haláltól. Még ha az új változat szélesebb körben is elterjed, a rendelkezésünkre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak.”

Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vakcinákat fejlesztő cégekkel közösen még februárban elfogadtak egy módszertant, amely intézkedéseket tartalmaz arra nézve, hogy a gyártóknak milyen feladataik vannak, hogy az új változatokkal szemben is hatékonyak legyenek az oltások. Ilyenre azonban még egyszer sem volt szükség. Viszont szükség van az emlékeztető oltásokra, mert

a vakcina hatékonysága az idő múlásával csökken, és egyre világosabbá válik, hogy az embereknek meg kell hosszabbítaniuk ezt a védelmet egy emlékeztető oltással.

Az oltások mellett szólnak az adatok is. Emer Cooke azt mondta, hogy hazájában, Írországban, ahol a védőoltások aránya Európában a legmagasabbak közé tartozik, mert a felnőtt lakosság 93 százaléka oltott, az elmúlt 14 napban az 1 millió lakosra jutó halálozások száma 15 volt.https://hvg.hu/eurologus/20211130_Europai_Gyogyszerugynokseg_jon_az_otodik_unios_vakcina



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük