Senki se nyúljon a hüvelyembe engedély nélkül csak azért, mert kórházban vagyok

Tizenöt-húsz percen keresztül egymás után léptek a nők egy szülőágyhoz, hogy lerakják rá a terhüket képviselő kavicsokat. Ezek némelyikén üzenetek, szimbólumok is szerepeltek. A tüntetés ezen része lehetett volna béna vagy túl teátrális, de az a helyzet, hogy váratlanul erősre és érzelmesre sikeredett.

Több száz nő vonult vasárnap a Nyugatitól a Kossuth térre,

hogy hangot adjanak annak a rendkívül radikális kérésüknek, hogy emberként bánjanak velük, amikor életet adnak egy másik emberi lénynek.

Az aktivisták a menet elején tolták a korszerűtlen, a magyar kórházi körülményeket, a hazai egészségügyet és a szülészeteken tapasztalható állapotokat szimbolizáló szülőágyat, ez néha kicsit le is lassította a vonulást, mert nem akart működni a kereke.

A Másállapotot a Szülészetben és számtalan másik szervezet azért hirdetett NŐ a hangunk! elnevezéssel demonstrációt, hogy közösen hívják fel a figyelmet a szülészeti ellátás problémáira, és arra, hogy az anya egy ember, egy nő, akinek beleszólása lehet abba, hogy miként kívánja világra hozni a gyerekét. Ahogy arra is, hogy a gyereknek van apja is, aki nem egy látogató, hanem egy nagyon fontos életesemény egyik főszereplője.

 A hazai szülészeti állapotokat szimbolizáló szülőágyat gurítják a Kossuth tér felé  Fotó: botost/444.hu

A Kossuth téren a megmozdulás szervezői mondtak beszédet, itt elhangzott: ideje lenne, hogy a családbarátságát milliárdokért reklámozó kormány látványintézkedések helyett tegyen valódi lépéseket azért, hogy a nőknek ne úgy kelljen szülniük, mintha az ötvenes években lennénk.

A szülészeti ellátás borzalmaival szinte minden olyan nő kénytelen szembesülni, aki gyereket szül, mégis valahogy a közmegegyezés része, hogy a nőknek el kell fogadniuk: „így megy ez”, túl kell esni rajta, ilyenek. Pedig jelenleg az a gyakorlat, hogy a nőknek rideg kórházi körülmények között kell tűrniük, hogy a fejük felett döntsenek arról, hogyan zajlik majd le a szülés, mi történik az anyával, az apával, a közös gyerekükkel. Nagyon gyakori, hogy bántón, megalázó módon beszélnek az anyákkal, és valahogy mindenki részt vesz ezekben a visszaélésekben.

 Vonulás a Parlament elé  Fotó: botost/444.hu

A NŐ a hangunk! megmozdulásra rákapcsolódva egy hétig, december 5-éig ingyen megtekinthető Kajlik Eszter filmje az ún. férjöltésről, ami remekül példázza, pontosan mi ellen tiltakozva vonultak fel most a magyar nők százai.https://444.hu/2021/11/28/senki-se-nyuljon-a-huvelyembe-engedely-nelkul-csak-azert-mert-korhazban-vagyok