A lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották,  de most újraépítik

http://https://www.youtube.com/watch?v=3UUv0AC_WVs&t=2sMár javában zajlik a Zsófia-kilátó újjáépítése Lillafüreden

Hét évtized után az eredeti formájában, ám korszerű technikai megoldásokkal építik újjá az ötvenes években elbontott ikonikus kilátót – írja a Turistamagazin.

Mint írják: az eredeti kilátótorony átadó ünnepségére 1900. június 3-án, Pünkösdvasárnap, a Magyar Turista Egyesület éves közgyűlésének programjaként került sor.

A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.

A Zsófia-kilátó a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározta Lillafüred látképét, számos fotón megörökítették és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek.

Ezt követően hét évtized „tetszhalotti” állapotból, több mint 6 év előkészítő munka után az ÉSZAKERDŐ Zrt. végül megkezdhette az építését a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös pályázatban, GINOP forrás felhasználásával.

A tervezés során az erdőgazdaság fontosnak tartotta, hogy a kilátó az eredeti építmény rekonstrukciója legyen, és csak a kor követelményei miatt szükséges változtatások történjenek meg. Emiatt a biztonságtechnikai eszközökkel, interaktív látvány- és tájékoztatóelemekkel gazdagodik a kilátó, valamint a létrák helyett lépcső vezet a felső szintekre. Az átadás jövő tavasszal várható.

Forrás és fotó: Turistamagazin.hu