Felkapcsolták az ünnepi fényeket

Az advent az egyházi év kezdetét jelenti, emellett kigyulladnak a karácsony első jelzőtüzei is. Miskolcon csökkentett üzemmódban történik az ünnepvárás a vírus miatt. Mondhatni, a karácsony szellemei nem meglátogatnak minket, csak SMS-ben küldik el jókívánságaikat. Azonban ez a minimál programsor is fantasztikusnak tűnik a tavalyi karácsony után, ahol tragikusan csendes volt az éj, és inkább csak egyfajta belső ünneppé vált december 24.

Ünnepvárás

Kezdőeseményként adventi menet indult a Miskolci Nemzeti Színháztól a Szent István térig. Pénteken kora este a Miskolci Mazsorett Együttes felvonulása hangolt az adventi vásár megnyitójára. A nagyobbak ünnepi fehérben, míg a legkisebb fellépők piros köpenyben és mikulás sapkában forgatták a mazsorett pálcát. A térzenét az ünnepséghez a Réz Kvintett szolgáltatta. Az eső ellenére is összegyűlt egy kisebb ünnepváró tömeg.

– Mindenkinek mást jelent ez az ünnep: a gyermekeknek egy titkos csoda iránti sóvárgást, míg a felnőtteknek a pihenés lebeg a szemük előtt – mondta beszédében Veres Pál polgármester. – Bölcsek voltak az elődeink, akik fényeket gyújtottak. Ez a fény reményt ad a mai napig, hogy feloldódik benne a sötétség, és valami új, valami csodálatos születik. Erre várunk most is. Az advent – ahogy a karácsony – a szeretet ünnepe: ne feledkezzünk meg azokról, akik segítségre szorulnak, ha tehetjük, csatlakozzunk a jótékony programokhoz – biztatott Veres Pál, aki az esemény végén felkapcsolta a díszvilágítást, ami a tél mogorva sötétjét elűzve ünnepi fénybe burkolja a belvárost.

Diósgyőrben is égni fognak a városrész adventi koszorújának gyertyái: az elsőt Varga Andrea alpolgármester gyújtja majd meg november 28-án 15:30-kor a II. János Pál pápa téren a római katolikus egyház képviselőjével közösen

minap.hu