Bródy Jánost elítélték a rendőrök elleni lázításért

1973

Miskolc, december 6.

Dudujka Pál cikke

Június 10-én a miskolci DVTK Sportpályán igazi rockfesztivált rendeztek. Sosem volt még ilyen Magyarországon. Mintha Amerika egy napra ellátogatott volna hozzánk. Tiszta Woodstock. Hosszú hajú fiúk és persze lányok, rockzene és lazaság minden mennyiségben. Még az ókonzervatív párttagok is elviselték volna mindezt egy napig, ha nem szólal meg a rendezvény vége felé Bródy János, az Illés együttes tagja. Bródy – a hatóságok megítélése szerint – a mikrofonon keresztül gúnyolódott a rendőrökön. Nem maradhatott ez következmények nélkül, s immár büntetőpere végállomásáról adhatunk hírt.

Sosem volt még ilyen tarka társaság Diósgyőrben, mint ezen a rockfesztiválon, amit „Pop-Koncert” álnéven hirdettek meg. Tizenkétezer fiatal szórakozott, énekelt, táncolt és tombolt az országos ranglista élvonalában szereplő együttesek dalaira. Elsőként – egyetlen miskolci résztvevőként – az Ex Vér együttes lépett fel, majd őket követte a Teátrum, a Non Stop, a Neoton, a Mini, a Syrius, Delhusa Gjon és a V ’73, a Corvina, a P. Mobil, a Generál és a Mikrolied, a KITT Egylet és ebben Illésék, Koncz Zsuzsa, valamint Tolcsvay és a trió. A rendezvényt az év legnépszerűbb együttese, a Bergendy zárta.

webp.net gifmaker

Az egy tucatnyi könnyűzenei együttest felvonultató rendezvény művészeti szervezéséért Tolcsvay Béla felelt. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, már a tervezés fázisában megbeszélést tartottak a fellépő zenekarok vezetői részére, akiknek külön felhívták a figyelmét arra, hogy a zenészek milyen magatartást tanúsíthatnak. A feltételekről írásos megállapodást is kötöttek. Az előzetes terveket azonban felülírta az élet, az előre meghatározott magatartást pedig a spontaneitás.

A bajt Bródy János, az Illés együttes tagja okozta, aki a koncert után – Tolcsvay Nagy Béla – felkérésének megfelelően a fesztiválon fellépett együttesek nevében a városi hatóságoknak és intézményeknek köszönetet nyilvánított azért, hogy biztosították a koncert megrendezésének lehetőségét és a szükséges feltételeket. Külön köszönetet mondott a Molnár Béla Ifjúsági Ház és a DVTK Stadion vezetőinek és sajnos a rendőrségnek is. A fiatal Bródy mindezt a következő szavakkal tette: „Külön köszönöm a rendőrségnek, hogy azoknak a fiataloknak, akik leutaztak a fesztiválra és nem rendelkeztek szállással, a környező hegyekben vagy az utcákon akarták eltölteni az éjszakát, szállást biztosítottak, bár ez a szállás keményebb volt, mint az ágyban, de legalább nem fáztak fel a vizes földön.” Bródy szándékosan élcelődött a rendőrségen. Többektől ugyanis arról értesült, hogy a rendőrség azokat a fiatalokat, akik az előző napon érkeztek a városba és az éjszakát a szabadban, padokon, vagy parkokban akarták eltölteni, bevitte éjjelre és csak másnap reggel engedte őket szabadon.

A zenész gúnyosnak hangzó szavai valóságos hangorkánt váltottak ki a jelenlevő mintegy 8-10 ezer fős közönség körében, amely hatalmas füttykoncerttel és fújozással tüntetett a rendőrség ellen. A nézők egy része beugrált a pályára, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták a rendezőket. Nem számított erre Bródy sem, aki valóban csak meg akarta köszönni a segítséget a rendőröknek, egyáltalán nem kívánta felbujtani a tömeget.

hnet.com image

A történtek hatására azonban Bródy János ellen a Budapesti Rendőrfőkapitányság Állambiztonsági Alosztálya rendelt el nyomozást, majd vita indult az ügyészségek között, melyik szerv is nyújtson be vádiratot. A fővárosiak a borsodiakra mutogattak, azok viszont, majd végül a Miskolci Városi és Járási Ügyészségre hárították a feladatot. A miskolci ügyészek szeptember 20-án emeltek vádat a zeneszerző-szövegíró ellen nagyobb nyilvánosság előtt elkövetett hatóság megsértésének bűntette miatt és indítványozták, a járásbíróság közepes tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzmellékbüntetést szabjon ki.

A járásbíróság október 15-én és 19-én tartott nyilvános tárgyalást a zenész ügyében. Bródy tagadta bűnösségét és ragaszkodott hozzá, hogy ő csupán jóhiszeműen járt el, mikor köszönetet mondott a rendőrségnek segítségükért. A bíróság a két napos tárgyalás után arra a megállapításra jutott, hogy bár a Bródy által emlegetett őrizetbevételek nem történtek meg, a zenész kijelentései nélkülözték a társadalmi veszélyességet. Bűncselekmény hiányában így felmentették a vád alól. Nagy volt az öröm, de nem sokáig.

Az ügyész fellebbezést nyújtott be, amelyet – miután arra maga a legfőbb ügyészhelyettes elvtárs adott utasítást – fenn is tartott. Az Illés zenekar tagjának pere tehát folytatódott, s immár a Miskolci Megyei Bíróságnak kellett „igazságot” szolgáltatnia. A megyei bíróság tegnap nagyobb nyilvánosság előtt elkövetett hatóság megsértésének bűntette miatt mondotta ki bűnösnek Bródyt s ezért ötezer forint pénzbüntetésre ítélte. Megítélésük szerint kijelentései igenis alkalmasak voltak arra, hogy a rendőrség működésével kapcsolatban megingassa a közbizalmat. Szándékosságot is feltételeztek Bródynál, úgy vélték intelligens és tanult ember lévén pontosan tudatában volt annak, hogy kijelentései a rendőrhatóság lejáratására szolgálnak és veszélyesek a társadalomra nézve.

Bródyt tehát elítélték és bár nem súlyosan, de maga az eljárás kemény következményekkel járt pályafutására nézve. A fővárosban lakhelyelhagyási tilalommal sújtották, ami egy országszerte turnézó művész számára majdhogynem egyet jelent a munkanélküliséggel. A zenész kálváriája és az, hogy büntetőügye miatt az egész Illés zenekar nem kívánatossá vált, felerősítette az együttesben amúgy is meglévő belső feszültséget. Mindezeket megelégelve Illés Lajos egy hónapja feloszlatta a zenekart. Bródy tehát zenekar nélkül maradt. Nem féltjük azonban mi őt. Jóképű, okos gyerek, kiváló zenész, meg fogja találni a számítását hamarosan!

1973https://bomie.hu/