E-sport körkép: sportnak tekinthető a profi videojáték?

Ha valaminek “jót tett” a koronavírus pandémia, akkor az mindenképp az online kaszinó és az e-sportok. Az elmúlt években hatalmas csarnokokban többféle videojáték-bajnokságot rendeznek, melyek hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre több résztvevőt számlálnak. De a valódi kérdés az, hogy az e-sportok valódi sportnak számítanak?

E-sport helyszínek

Talán nem is gondolnád, hogy a videojáték versenyeket ma már legalább akkora standionokban tartják, mint a futball mérkőzéseket. Kell is a hely, hiszen gigantikus rajongótábort gyűjtött magának ez az új tevékenység. Persze akárcsak a „klasszikus” sportok esetén, az e-sportoknál is bőven jelen van a rivalizálás és a dráma is.

 

Mennyire kompetitív az e-sport?

Elképesztően, és nem is hiába: az e-sport események résztvevői hatalmas nyereményalapokért, s a továbbjutásért küzdenek. Emellett nem mindegy az sem, hogy milyen cégek szponzorálják az egyes csapatokat. Minél nívósabb szponzort sikerül megfogniuk, annál jobb pénzügyi hátteret is kapnak azon kívül, hogy a morált is rendesen megnyomja. Hiszen sokkal nagyobb motiváció mondjuk a McLaren neve alatt játszani, mint egy “no name” cég logójával. Mondani sem kell, hogy az elsőrangú versenyeken tapintani lehet a feszültséget, annyira masszív a küzdelem. Ráadásul a csapat bukása múlhat egyetlen játékos ballépésén, így minden tag komolyan készül a verseny előtti napig.

Elektronikus sport esetén is számít a rátermettség?

Talán mulatságos lehet elképzelni, hogy egy e-sportoló hosszú órákat tölt naponta a gép előtt azért, hogy tökéletesítse képességeit. Pedig így van. Akárcsak egy profi focista, egy professzionális LoL vagy CS:GO játékos is arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb segítség legyen a csapatban. Ráadásul nem csak a hagyományos sportoknál, hanem azok elektronikus megfelelőinél is jelen vannak a jobbnál-jobb edzők és adminisztrátorok.

 

Az e-sportnál is fontos a fizikum

Természetesen bármelyik csapatsportot említjük elvárt, hogy tagjaik megfelelő állóképességgel és fizikai állapottal rendelkezzenek ahhoz, hogy legjobb formájukat hozhassák élesben. Habár annak, aki e-sportot űz, nem kell ennyire szigorúan edzeni, ennek ellenére mégis sokan fektetnek energiát a testmozgásba. Nem is árt, hiszen az ínhüvelygulladás és tenisz könyök jelentős időre kispadra kényszerítheti a játékosokat, nem beszélve a nagy nyomás miatti kiégésről.

Mennyi pénz van az e-sportokban?

Temérdek. Az elektronikus sportok összbevétele csaknem elérte az 1 milliárd forintot 2019-ben. És azóta egyre inkább csak felfelé ível az iparág. Tehát bátran állíthatjuk, hogy akár többmilliárd forintos összegek is foroghatnak éves szinten ilyen eseményeken. Igen, ebből jön a következtetés, hogy megéri e-sportolónak lenni, hiszen a havi fizetés elképesztően kecsegtető.

Összegzés

Ha figyelembe vesszük a fenti szempontokat, határozottan kijelenthetjük, hogy az e-sportok is valódi sportnak
minősülnek. Szerkezeti vázban nem sok választja el őket egymástól, és ennek az új őrületnek sanszosan
legalább akkora kultusza lesz a jövőben, mint a futballnak.
Kattints, hogy tovább olvashass : https://legjobbkaszinok.net/