Örül annak, hogy Márki-Zay Péter hozzá hasonlóan nem PC, és „kőkeményen kimondja az igazságot”, de voltak olyan megnyilatkozásai az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, amelyekkel nem ért egyet – mondta Jakab Péter a Jelen közel egyórás videóinterjújában. A Jobbik elnöke kijelentette, a választókat mindig tisztelni kell, és nem tartja helyesnek, hogy Márki-Zay Péter ostobának nevezte a Fidesz-szavazókat.

Jakabnak arról is határozott véleménye volt, hogy Márki-Zay számos alkalommal beszélt fideszes politikusok – és Orbán Gáspár – vélt vagy valós szexuális orientációjáról.

„Minden, ami magánélet, nekem szent és sérthetetlen! Nem érdekel, hogy kinek milyen a szexuális hovatartozása, közszereplőként sem érdekel, ez az ő magánügye, és nem is akarom a közélet részévé tenni” – közölte.

Szerinte a cél nem szentesíti az eszközt. „Nekünk jobbnak kell lennünk, mint a Fidesz, nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából, és remélem, hogy ez Márki-Zay Pétertől is egyfajta túlfutás, amit a kampány hevében tett”.

Azt sem látja, amit Márki-Zay többször hangsúlyozott, hogy ellenzékváltásra lenne szükség. Szerinte az ellenzék már a 2018-as helyzethez képest is sokat változott, és mivel képesek voltak a pártok a közös célt szem előtt tartani a saját érdekeik helyett, az emberek megkapták az összefogás élményét. Stabil a helyzet, ezért úgy véli, az ellenzéket most elsősorban megdicsérni kell – és vezetni.

Jakab szerint Márki-Zaynak még bőven van hova fejlődnie a kompromisszumkészségét illetően, de a nyitottságot látja rajta, ami nélkül nem tudna győzni. A második forduló utáni megbeszéléseiket is konstruktívnak nevezte.

 Jakab Péter  Fotó: Jelen / YouTube

A politikus úgy látja, az ellenzéki előválasztáson sok olyan kistelepüléseken élő vidéki ember nem vett részt, akik helyben féltek valamiféle megtorlástól, vagy túl nagy erőfeszítésükbe került volna szavazósátorhoz utazni a környéken, ez torzíthatott az ellenzéki pártok eredményén. A tavaszi választáson már könnyebben tudnak szavazni ezek az emberek is, és a Jobbik már az előválasztási kampányban is ezt tartotta szem előtt. Jakab jövő tavasszal „földindulásszerű hangulatra” számít. Azt mondta, ha csak matematikailag nézi, akkor nincs esély az ellenzéki győzelemre – hát még parlamenti kétharmadra –, de ha hozzáveszi a lélektani helyzetet, akkor ennek „minden további nélkül lehet realitása”. Ilyen lélektani példaként említette az előválasztás második fordulójában a magas részvételi arányt is.

A saját eredményéről, ami elmaradt a várakozásoktól, azt mondta: felemás érzés volt, és természetesen volt benne csalódottság is, de nem probléma elfogadnia, hogy a választók máshogy döntöttek. A Jobbik eredményére pedig kifejezetten büszke.https://444.hu/2021/11/10/jakab-peter-nem-tartja-helyesnek-hogy-marki-zay-peter-ostobanak-nevezte-a-fidesz-szavazokat