http://https://www.youtube.com/watch?v=CSE1NH4kHSE&t=40sKorábban nem volt autópálya a környéken, a térség néhány ezer fős kistelepülésein, Encsen, Göncön vagy Szikszón élők jelentős részét felkészületlenül érte az M30-as átadása. Aki évek vagy évtizedek óta csak a térségben autózott, nem szokta meg a párhuzamos közlekedésre alkalmas utak szabályait, így azt sem, hogy autóúton és autópályán tilos megfordulni.

Ez lehet annak a második, szintén 30-án történt esetnek a magyarázata is, amelyben aznap délután egy újabb autós éppen a mérnökséghez legközelebb eső benzinkúton tankolt, és bár eredetileg Szemerére szeretett volna eljutni a régi hármas úton, elvétette a körforgalom kijáratát, és Miskolc felé indult az új pályaszakaszon. Ekkor még ő is a KRESZ-nek megfelelően ment, összesen két-három percet tölthetett az M30-ason, majd amikor észlelte, hogy nem az úti célja felé halad, szembefordult a menetiránnyal, visszatért az encsi felhajtó felé, ott ismét megfordult, és szabályosan lehajtott.

Az első és második esetben is közúti veszélyeztetés miatt indult eljárás, amely ugyan bűncselekménynek számít, ráadásul az Opel vezetője közvetlen veszélyhelyzetet okozott, ám a bíróság döntése attól is függ, hogy az érintetteknek volt-e korábban szabálysértési ügye, vagy sem. Néhány hónapnyi vezetéstől eltiltásra mindenesetre számíthatnak, és elképzelhető, hogy külön vizsgálni fogják, vezetésre alkalmas állapotban vannak-e, mielőtt visszakapják a jogosítványukat.https://telex.hu/belfold/2021/11/06/forgalommal-szemben-autopalya-baleset-m30-elemzes