Miskolc. Egy zsidó arisztokrata Szirmáról. Meg akarta dugni Faludy nőjét…

A Klein család sorsa tragikus és rejtélyes a háború után. Állítólag Klein Sándor agyonlőtte magát, de olyan pletykát is olvasni, hogy amikor a Vörös Hadsereg elől menekült, találat érte a Rolls-Royce-át. Ennek ellentmondó információkkal is találkoztam: e szerint három fia volt a kastélyt építtető Mór úrnak – az egyikük szintén Mór, László és Sándor –, akik közül az egyik elhunyt Auschwitzban, másikuk – talán ő lenne Sándor? – pont azért mérgezte meg magát, hogy ne kerüljön oda. A kastély parkjában temették el idősebb Mórt – 91 éves korában hunyt el –, és a sír még a hetvenes években is állt, akkor exhumálták és átköltöztették az avasi zsidó temetőbe.

Amikor Faludy György 1946-ban újra Szirmára látogatott, már csak a kastély romjaival találkozott. Ekkor írta a Kétségbeesés Szirmán című versét az ott átélt érzések alapján.

A kastélyt a németek 1944-ben felrobbantották – a hivatalos hírek szerint hadi események miatt –, a lakosság a köveit elhordta, a hetvenes években pedig házak épültek a területre. A mai napig nem tudja senki megmondani, hol volt pontosan az épület.

Az Est hármaskönyve című könyvben – a húszas évek végén – részletesen foglalkoznak a kastéllyal, nézzük meg rövid leírását:

„Gyönyörű halljából nyílnak a földszinti szobák és muskátlival díszített lépcsőház vezet fel az emeletre, ahol rengeteg szebbnél-szebb ízléses berendezésű vendégszobák vannak. Ezen szobák között van egy, amelyet tulajdonosa a nagy Rákóczi fejedelem emlékének szentelt. Ennek a hálószobának a bútorzata ugyanaz, amelyet a nagy fejedelem használt. […] A kastély valósággal múzeum, amelyben a legértékesebb festmények és művészi alkotások vannak összegyűjtve. […]”
(Az Est hármaskönyve, Az Est Pesti Napló Magyarország, Budapest, 1928, 523–524. oldal)

Vajon mi lett a hatalmas műgyűjteménnyel? Mi lett a kastély további értékeivel? A háború vérzivataros időszakában mindennek nyoma veszett. Talán a szirmai házak némelyikében fellelhető még egy-egy darab a gyűjteményből.https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-lathatatlan-klein-kastely-5956133/

Vacsoránál négyen ültek asztalhoz általában, a gróf, a sérült testvére, Faludy kedvese, Valy és maga Faludy. Mindig négy üveg pezsgőt hozatott fel a pincéből erre az alkalomra, a maradékot pedig – ha nem itták meg – összetörte a személyzet, ugyanis „magyar úr nem küldheti vissza a pincébe, amit egyszer már felhozatott onnan” (Faludy György: Pokolbéli víg napjaim, Budapest, 1962).

A könyvében leírja még Faludy, hogy bár ő nem érezte jól magát, a kedvese igen, egyedül azt vette rossz nevén, hogy Klein Sándor állandóan zaklatta, akár fizikai értelemben is. Amikor ezt megelégelte Valy – így írja a nevét –, arra kérte Faludyt, párbajozzon vele. Ekkor döntöttek úgy, hogy távoznak Szirmáról.